Protectia Consumatorilor, cu ochii in patru de Sarbatori: cum sa te feresti de comerciantii care vor sa te pacaleasca
protectia consumatoriloranpcsfaturi anpc
Sarbatorile de iarna se apropie cu pasi repezi si romanii, din mai mult sau mai putin, vor incerca sa aiba de toate pe masa de Craciun si Revelion. Ei bine, in contextul inflatiei actuale, multi vor fi tentati sa se indrepte catre oferte si, din dorinta de a nu rata promotia respectiva, pot omite sa verifice acele produse. Asa se pot trezi pacaliti de comerciantii pusi pe capatuiala in aceasta perioada.
Oricat de mult ti-ai dori sa prinzi anumite oferte, nu uita ca intotdeauna se aplica principiul "Daca e prea frumos sa fie adevarat, probabil ca asa este".
ANPC ne ofera o serie de sfaturi de mare pret pe care trebuie sa le urmam in aceasta perioada, pentru a nu ne trezi pacaliti sau, mai rau, imbolnaviti de produsele si alimentele neconforme ce ni se pot vinde.
"Acordati o atentie deosebita la achizitia produselor alimentare, in special in cazul ofertelor promotionale! Luna decembrie este luna in care vanzarile cresc substantial. Iata cateva sfaturi pe care sa le urmati in goana dupa cumparaturile pentru masa de Craciun si Revelion. In primul rand, consumatorii trebuie sa acorde o atentie deosebita la achizitia produselor alimentare, avand in vedere ca unii operatori economici vor "profita" de aceasta perioada pentru a-si vinde produsele din stoc, indiferent de calitatea acestora", a transmis directorul general al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (
ANCP), Paul Anghel.
Ce trebuie sa eviti in perioada sarbatorilor
Evita sa mergi in locuri neautorizate pentru a face cumparaturi. Nu e o idee buna sa apelezi la "comerciantii stradali" ce iti pot vinde produse sau alimente neverificate, neconforme si in plus si ilegal din punct de vedere fiscal.
"Evitati cumpararea de carne de la persoane si din locuri neautorizate, din "portbagajele masinilor", chiar daca pretul oferit este comparativ mai mic, comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibera bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea", a mai spus oficialul ANPC.
Nu in ultimul rand, trebuie precizat ca, icepand din 12.12.2022, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) infiinteaza structura speciala de control – Comandamentul de iarna – care, in premiera, in acest an, va acoperi zone destinate vacantei albe din 6 zone ale tarii. Este vorba despre:
-
Valea Prahovei,
-
Brasov,
-
Bucovina
-
Maramures
-
Baile Herculane – Ranca
-
Cluj – Baile Felix.
”De-a lungul anilor in care s-au desfasurat comandamente, s-a creat falsa impresie ca acestea trebuie sa debuteze cu o perioada de consiliere.
Nimic mai fals !
Inteleg sa consiliem si sa indrumam operatorii economici noi pe piata sau pe cei pe la care nu am mai trecut de-a lungul activitatii desfasurate de acestia. Acolo unde, in schimb, constatarile ne vor arata abateri de la bunul simt comercial, se vor aplica sanctiuni in functie de gravitatea celor constatate.
A nu-ti respecta consumatorul ce iti trece pragul pentru ca invoci necunoasterea legii nu poate fi o scuza si nici o justificare.
Romanii au ales alte destinatii de vacanta pentru ca, in timp, serviciile puse pe piata de catre unii dintre operatorii economici au lasat sau lasa de dorit. Consider acest comunicat un avertisment transmis public .
Cumparati produse de calitate, faceti curatenie, inlocuiti saltele si cearceafuri, acolo unde este nevoie, si tratati turistii ca pe membrii familiei voastre”, a declarat Horia Constantinescu, presedinte ANPC.
Foto: facebook/anpc