Cum alegi mancare de post de calitate, nu te lasa pacalit de comercianti: sfaturi de la seful Protectiei Consumatorilor
mancare de postanpcprotectia consumatorilor
Directorul general al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, ofera romanilor o serie pretioasa de sfaturi legate de modalitatea in care trebuie alese produsele alimentare de post.
Oficialul recomanda romanilor ce tin postul Craciunului sa citeasca foarte bine etichetele produselor, inainte de a le pune in cos si de a le duce acasa! E important sa stim toate ingredientele, sa ne uitam la datele de expirare si sa cautam informatii despre ce presupun substantele folosite, daca nu intelegem ce a notat producatorul pe ambalaj.
"Pentru ca produsele pe care le cumparati in perioada postului Craciunului sa nu prezinte un pericol pentru sanatatea dvs., va recomand sa cumparati produse alimentare de post numai din locuri amenajate si autorizate, sa solicitati si sa pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitateaconformitatea sau siguranta unui produs.
De asemenea, atentionez asupra faptului ca daca achizitionati produse alimentare de post din locuri neautorizate, in care comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare, riscati ca produsele sa fie neconforme sau chiar nesigure acestea va pot afecta sanatatea", a transmis directorul general al
ANPC.
In continuare, oficialul a mai precizat ca oamenii trebuie sa verifice cu atentie eticheta produselor de post, fiindca produsele de post sunt produse alimentare constituite din ingrediente vegetale, texturat proteic de soia, mixuri pe baza de soia etc.
"Nu cumparati produse a caror etichete nu va informeaza complet si corect privind continutul, ingredientele sau calitatea produsului. Sfatuiesc consumatorii sa citeasca atent eticheta produselor pentru a putea respecta Postul Craciunului si de a evita astfel sa fie indusi in eroare", avertizeaza directorul ANPC.
La ce ar trebui sa fim atenti cand citim lista de ingrediente?
Ei bine, in primul rand, in cazul in care aceasta contine si ingrediente de origine animala, respectiv lapte praf, zer praf, pudra de oua, trebuie sa stiti ca aceste produse nu fac parte din grupa produselor de post. De asemenea, pentru produsele taiate, fractionate sau portionate de vanzator, solicitati sa vedeti eticheta produsului pentru a verifica compozitia si data durabilitatii minimale.
"Avertizez asupra faptului ca pe unele ambalaje veti gasi pe langa lista cu ingrediente si afirmatia „ poate contine urme de ou, lapte...”. Aceasta este o informatie oferita voluntar de catre producator, si inseamna ca, in ciuda tuturor asigurarilor luate pe perioada productiei, cele mai mici urme din ingredientele mentionate, cateodata, nu pot fi evitate", a mai transmis oficialul Protectiei Consumatorilor.
Oamenii trebuie sa fie atenti si la modul in care sunt pastrate alimentele in respectivul magazin si, de asemenea, sa le depozitele in conditii optime si acasa: "verificati daca in magazin sunt respectate conditiile de pastrare specificate de producator, in special temperatura. Nu cumparati produse care au fost tinute la temperaturi mai mari decat cea specificata. Dupa aachizitie, respectati si la domiciliu conditiile de depozitare precizate pe ambalaj", a continuat acesta.
Foto: facebook/anpc