Ratele la banci redevin un cosmar de la 1 octombrie. Ce ii asteapta pe romanii care au credite in lei cu dobanda variabila
rate la bancidobanzi bancare
Debitorii care au de rambursat catre banci credite in lei cu dobanda variabila, calculata in functie de IRCC, sunt loviti de scumpiri din prima zi a lunii viitoare. 1 octombrie aduce o scumpire a indicelui.
Dobanzile bancare redevin cosmarul romanilor datori la banci, care au credite cu dobanda variabila.
IRCC creste, in timp ce ROBOR-ul pare stabilizat, dar la un nivel extrem de piperat, dublu fata de cat era la inceputul lui 2022.
De fapt, cei doi indici se apropie sa aiba valori aproape similare, ceea ce inseamna ca la nivel de dobanda ajunge sa nu mai fie niciun avantaj ca ai in contract IRCC sau ROBOR.
Mai precis, de la 1 octombrie 2023 Indicele de referinta pentru creditele consumatorilor (IRCC) se va scumpi si cel putin in urmatoarele trei luni va face si mai piperate ratele la banci.
In cel de-al doilea trimestru al acestui an, IRCC e calculat la valoarea de 5,96% pe an, fiind asteptat sa se apropie de pragul de 7% acum.
ROBOR la 3 luni (in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila) are un parcurs stabil in ultima luna, mentinandu-se la 6,40% pe an.
In zorii lui 2022, IRCC era numai 1,17%, iar ROBOR la 3 luni era calculat la doar 3,02%. Iata ca acum ambii indici ajung sa aiba valori aproape similare, punand mare presiune pe bugetele romanilor cu datorii la banci.
Cand se vor ieftini ratele la banca? Raspunsul guvernatorului Mugur Isarescu
Dobanzile la credite au fost majorate ca urmare a deciziei BNR de a lupta cu inflatia prin majorarea dobanzii-cheie si inasprirea politicii monetare.
Prin urmare, de-abia cand BNR va considera ca inflatia e sub control si a scazut suficient, va incepe sa diminueze dobanda-cheie, urmand ca bancile comerciale sa aplice si ele dobanzi mai mici. Prin urmare, totul depinde de evolutia inflatiei.
De-abia cand inflatia va ajunge pe la nivelul de 8% in Romania, debitorii care trebuie sa ramburseze credite cu dobanda variabila, pot spera ca vor incepe sa plateasca mai putin catre banci.
Dobanzile "nu au cum sa vina in jos pana cand inflatia nu vine in jos. Dobanzile fata de rata inflatiei sunt scazute. Deci ele vor ramane la nivelurile actuale, cel putin pana cand inflatia se va apropia de 8%", a spus guvernatorul BNR, intr-o interventie din noiembrie 2022.
Si ce se intampla cu inflatia?
Din nefericire, tot BNR arata ca asupra evolutiei inflatiei planeaza mari incertitudini si riscuri.
"Actuala perspectiva a inflatiei este marcata de incertitudini crescute, avand ca principale surse pe termen scurt plafonarea temporara a adaosului comercial la produse alimentare de baza, dar mai cu seama masurile fiscale ce se prefigureaza a fi implementate in vederea maririi veniturilor bugetare.
Incertitudinile si riscurile majore decurg insa din conduita viitoare a politicii fiscale si de venituri, date fiind caracteristicile executiei bugetare din primele sase luni ale anului si majorarile salariale recente din sectorul public, dar si pachetul de masuri fiscal-bugetare ce va fi probabil adoptat in scopul continuarii consolidarii bugetare, a carui configuratie finala este deocamdata necunoscuta.
In acelasi timp, incertitudini si riscuri insemnate la adresa perspectivei activitatii economice, implicit a evolutiei pe termen mediu a inflatiei, continua sa genereze razboiul din Ucraina si sanctiunile asociate, iar absorbtia fondurilor europene, in principal a celor aferente programului Next Generation EU, este conditionata de indeplinirea unor tinte si jaloane stricte. Ea este insa esentiala pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranzitiei energetice, dar si pentru contrabalansarea, cel putin partiala, a impactului contractionist al socurilor pe partea ofertei, amplificat de inasprirea conditiilor economice si financiare pe plan international", a transmis BNR.
Cel mai probabil nu sunt sanse ca dobanzile sa se diminueze nici in 2023, nici in prima jumatate a anului viitor.
Foto: manager.ro