De ce nu se vor ieftini ratele la banca, in 2023? Ecuatia lui Mugur Isarescu
dobanzi 2023credite bancare 2023
Sute de mii de romani au rate la banci, pentru locuinta, iar anul 2023 nu vine deloc cu vesti de natura sa le aduca mai multa liniste in suflet si mai multa stabilitate in portofel. Din contra!
Atat ratele cu dobanzi influentate de ROBOR, cat si cele care depind de evolutia IRCC (care a inlocuit ROBOR dupa luna mai a anului 2019), vor ramane piperate anul acesta.
Dobanzile nu au sanse sa scada, decat din momentul in care inflatia se va tempera si bancile centrale, in cazul nostru, BNR, nu vor mai fi nevoite sa fie agresive cu deciziile pe politica monetara.
De-abia cand inflatia va ajunge pe la nivelul de 8% in Romania, debitorii care trebuie sa ramburseze credite cu dobanda variabila, pot spera ca vor incepe sa plateasca mai putin catre banci. Aceasta "ecuatie" ii apartine chiar guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.
Din pacate, conform previziunilor economice, inflatia in Romania nu va scadea sub pragul de 10% in 2023, ceea ce inseamna ca anul acesta nu putem vedea dobanzile micsorandu-se.
Dobanzile "nu au cum sa vina in jos pana cand inflatia nu vine in jos. Dobanzile fata de rata inflatiei sunt scazute. Deci ele vor ramane la nivelurile actuale, cel putin pana cand inflatia se va apropia de 8%", a spus guvernatorul BNR, intr-o interventie din noiembrie 2022.
Vestile sunt rele si pentru romanii care au de rambursat credite in euro. Pentru ei, nu doar dobanzile sunt un pericol, ci si volatilitatea cursului de schimb
Mai grav este ca nici romanii care au contractat credite in euro nu au parte de prea multa stabilitate si, daca sunt platiti in lei, pierd din toate partile. Pe de-o parte, Euribor creste din cauza ca BCE majoreaza si ea dobanzile, iar pe de alta, oamenii pierd bani si din cauza cursului valutar.
Estimarile CFA Romania arata ca pe un orizont de doar sase luni vom scoate din buzunar mai bine de 5 lei pentru 1 euro, ceea ce inseamna ca, daca iti primesti salariul in lei si ai un credit in euro, esti lovit atat de cresterea dobanzilor, cat si de costurile volatilitatii de la cursul de schimb.
Conform CFA Romania, peste 90% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0279 lei pentru un euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1021 lei pentru un euro.
O veste buna ar fi ca, potrivit analistilor, sunt slabe sanse ca Euribor sa ajunga atat de scump precum ROBOR-ul, dar orice crestere conteaza si se simte in buzunar, mai ales intr-o perioada in care scumpirile sunt in linie si creste exponential costul de trai.
Foto: freepik.com