Recompensa de la stat pentru cine-si plateste taxele in primele zile din 2024. Cat scade impozitul
bonificatii impozittaxe si impozite 2024
Romanii constiinciosi, care-si incep anul prin a-si stinge datoriile catre stat, vor fi recompensati de autoritatile de la Bucuresti cu bonificatii.
Conform unui proiect de lege care a fost initiat de parlamentarii PNL si care tocmai a trecut de Senat, vor avea de castigat cetatenii care isi platesc darile catre stat in zorii lui 2024.
Bonificatie de 3% pentru acesti contribuabili, la inceput de 2024
Este vorba despre o bonificatie de 3%, de care vor beneficia contribuabilii platitori de impozit pe profit sau de impozit pe venitul microintreprinderilor, care in ultimul an au achitat impozitul datorat trimestrial/plata anticipata pana la termenele scadente si care la data de 1 ianuarie 2024 nu inregistreaza obligatii fiscale restante la bugetul general consolidat.
"Propunem ca toti contribuabilii buni-platnici, platitori de impozit pe profit sau de impozit pe venitul microintreprinderilor, care in ultimul an au achitat impozitul datorat trimestrial/plata anticipata pana la termenele scadente si care la data de 1 ianuarie 2024 nu inregistreaza obligatii fiscale restante la bugetul general consolidat, sa beneficieze de o bonificatie de 3% exclusiv pentru realizarea de investitii prevazute in Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotarare a Guvernului.
Grupa 1 – Constructii; Grupa 2 – Instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii, precum si pentru sustinerea invatamantului profesional-dual”, se arata in proiect.
Important: Bonificatia de 3% poate fi utilizata de catre contribuabil si pentru cofinantarea unei/unor investitii mai mari decat valoarea bonificatiei, sub conditia sa faca parte din categoriile de investitii prevazute de prezenta lege.
"Bonificatia va stimula conformarea fiscala voluntara si va asigura finantarea trimestriala a bugetului de stat (impact bugetar pozitiv asupra finantarii deficitului bugetar si asupra dinamicii datoriei publice, inclusiv prin diminuarea cheltuielilor cu dobanzile in sarcina datoriei publice.
Bonificatia acordata se utilizeaza exclusiv pentru finantarea investitiilor in constructii, dotari, capitalizare, cresterea productiei si formarea fortei de munca. Asadar, impactul este pozitiv asupra cresterii economice si asupra dinamicii PIB. De asemenea, descurajeaza operatiunile de optimizare fiscala si stimuleaza conformarea fiscala voluntara a agentilor economici din Romania”, sunt de parere initiatorii acestei masuri.
Vor creste taxele si impozitele in 2024? Ministrul Finantelor spune ca nu
Conform declaratiilor facute de unii guvernanti, romanii pot sta linistiti, fiindca nu vor fi majorate taxele si impozitele.
"Am discutat liniile mari ale bugetului pentru anul 2024. Prima componenta de buget este cea cu referire la cheltuielile cu pensiile, atat pe componenta de ajustare a acestora cu inflatia de la 1 ianuarie, cat si recalcularea de la data de 1 septembrie pentru cuprinderea acestor sume in buget, lucru pe care l-am mentionat in cadrul sedintei pentru a avea siguranta sursei de finantare pentru aceste tipuri de cheltuieli. Deci, banii pentru ceea ce inseamna atat ajustarea, cat si recalcularea pensiilor au fost cuprinsi in proiectul de buget pentru anul 2024.
Apoi, al doilea lucru este cel cu privire la drepturile profesorilor si la ceea ce inseamna cheltuielile suplimentare ale bugetului de stat, urmand ca sa se convina asupra mecanismului de ajustare si de indexare sau majorare a salariilor profesorilor in zilele urmatoare si sa avem, din acest punct de vedere, o decizie finala. Aici discutam de impactul bugetar suplimentar pe care l-au generat si il genereaza revendicarile profesorilor pentru majorarile salariale", a declarat ministrul Bolos, citat de Agerpres, inainte de a fi finalizat proiectul de buget.
Romanii sunt de alta parere. Conform unui sondaj, cetatenii se asteapta la taxe si impozite mai mari in 2024
Cu 65% dintre romani asteptandu-se la o crestere a inflatiei si peste 60% anticipand o crestere a dobanzilor, preocuparile cu privire la cresterea taxelor si a altor costuri sunt cat se poate de firesti. Pentru cei mai multi dintre romani, anticiparea unei posibile cresteri a taxelor si inflatiei nu face decat sa adanceasca grija legata de stabilitatea financiara in perioada urmatoare.
Foto: manager.ro