Pentru romanii de rand, viata devine din ce in ce mai dificila, multi luptandu-se sa faca fata cheltuielilor de zi cu zi. Un sondaj global realizat in 33 de tari dezvaluie ca 70% dintre romani se tem ca taxele vor creste in anul urmator, ceea ce reprezinta unul dintre cele mai mari procente la nivel global. Inflatia a crescut semnificativ in Romania si in acest an, pe fondul razboiului inceput de Rusia in Ucraina. Situatia la nivel global este cu atat mai ingrijoratoare cu cat razboiul dintre Israel si Hamas se prelungeste.
Situatia financiara a majoritatii romanilor este intr-o zona delicata: doar 6% se simt „confortabil”, 43% se descurca bine, in timp ce 28% se straduiesc si 22% considera ca trec prin dificultati serioase. Un aspect ingrijorator este ca doar 14% cred ca bunurile si serviciile se vor ieftini in viitor, in timp ce majoritatea (73%) anticipeaza ca multe dintre costurile vietii cotidiene vor creste sau vor ramane la nivelul actual.
Aceasta presiune financiara se reflecta si in observatiile legate de produsele de pe rafturile magazinelor: aproape 40% au remarcat ca produsele se micsoreaza, dar pretul ramane neschimbat (fenomenul cunoscut ca „shrinkflation”), iar 69% observa o crestere a costului, pastrandu-se dimensiunea produsului la fel (fenomenul „inflatiei”). Aproximativ 27% dintre romani au observat schimbari in ingredientele folosite in produsele pe care le achizitioneaza, in timp ce pretul a ramas acelasi.
Cu 65% dintre romani asteptandu-se la o crestere a inflatiei si peste 60% anticipand o crestere a dobanzilor, preocuparile cu privire la cresterea taxelor si a altor costuri sunt cat se poate de firesti. Pentru cei mai multi dintre romani, anticiparea unei posibile cresteri a taxelor si inflatiei nu face decat sa adanceasca grija legata de stabilitatea financiara in perioada urmatoare.
Raportul Ipsos Global Inflation Monitor sugereaza ca, la nivel global, majoritatea populatiei se asteapta la cresteri de preturi si cheltuieli mai mari in viitorul apropiat. Totusi, un optimism temperat se contureaza in privinta nivelului de trai si a venitului disponibil, unde un procent semnificativ se asteapta la cresteri in urmatorul an.
Citeste si: Esti sarac sau nu? Cati bani trebuie sa ai de cheltuiala pe zi, ca sa nu fii considerat un om sarac
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Cum sa iti transformi afacerea intr-una prietenoasa cu mediul, pentru a atrage clienti interesati de sustenabilitate
Cum ti se pot fura bani de pe card, cand scoti cash de la ATM
Partenerii nostri
Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate, pe parcusul unui an?
Actiuni de motivare non-financiara a salariatilor - ce pot face angajatorii?
Ministerul Muncii: 55% dintre persoanele cu dizabilitati sa fie angajate pana in 2027
Posta Romana a inceput distribuirea scrisorilor de informare cu privire la amnistia fiscala
Nota de creditare primita in SPV: se inregistreaza in contabilitate?
TVA de 9% pentru hrana albinelor. Legea a fost publicata in Monitorul Oficial
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si