Rezervele internationale ale Romaniei, in scadere - pot aparea probleme in capacitatea tarii de a mentine economia in echilibru si de a pastra increderea investitorilor
rezervele internationale ale romanieirezervele de aur ale romaniei
Rezervele internationale reprezinta activele externe pe care o tara le detine si le poate folosi pentru a sustine stabilitatea economica si financiara. Aceste rezerve sunt administrate de banca centrala a tarii (in cazul nostru, de Banca Nationala a Romaniei - BNR) si sunt esentiale pentru mentinerea increderii in economia nationala. Din nefericire, din cel mai recent raport al BNR, reiese ca rezeervele internationale sunt in usoara scadere.
BNR transmite ca, la 31 martie 2025, rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la nivelul de 61.993 milioane euro, fata de 62.593 milioane euro la 28 februarie 2025.
In cursul lunii au avut loc urmatoarele operatiuni:
-
Intrari de 2336 milioane euro, reprezentand: modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit la BNR; alimentarea conturilor Ministerului Finantelor; alimentarea contului Comisiei Europene si altele;
-
Iesiri de 2936 milioane euro, reprezentand: modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit la BNR; plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele.
Nivelul rezervei de aur s-a mentinut la 103,6 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 9.587 milioane euro.
Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 martie 2025 au fost de 71.580 milioane euro, fata de 71.764 milioane euro la 28 februarie 2025.
Platile scadente in luna aprilie 2025 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor, insumeaza circa 898 milioane euro.
Sursa foto: freepik.com