Romania nu are probleme privind asigurarea cu gaze naturale a consumatorilor in perioada de iarna 2019-2020
aprovizionare gazeconsum gazeexport gazeimport gaze romaniatransgaz
Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri a informat, astazi, ca nu exista probleme privind asigurarea cu gaze naturale a consumatorilor in perioada de iarna 2019 - 2020.
Potrivit Ministerului Economiei, productia interna in Romania este de aproximativ 28 milioane metri cubi pe zi, stocul de gaze naturale inmagazinate in depozitele de inmagazinare subterana este de aproximativ 2,360 miliarde metri cubi, cu 1,364 miliarde metri cubi mai mult decat in perioada similara a anului trecut.
Citeste si:
Printul Charles: La ce bun toata averea din lume, daca nu puteti face nimic cu ea, decat sa vedeti cum arde in conditii catastrofale?
De asemenea, capacitatea de extractie zilnica este cuprinsa intre 25 - 28 milioane metri cubi, pentru perioada ianuarie-februarie 2020, superioara capacitatii zilnice de extractie avuta la dispozitie in iarna trecuta, de 20 milioane metri cubi pe zi.
"De la momentul preluarii portofoliului de Ministru al Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri prioritatea mea a fost pregatirea sezonului rece. Actualul Guvern este mai bine pregatit decat precedentul pentru a gestiona perioada de iarna.
Avem mai multe rezerve de gaze, avem capacitati superioare de extractie, desi putem si trebuie sa investim mai mult in extractia din depozite.
Solicit periodic informari si date referitoare la situatia importurilor de gaze si pot sa spun ca, pe relatia cu Ungaria, se importa aproximativ 5 - 5,5 milioane metri cubi pe zi, atat cat este necesar, iar, pe relatia cu Bulgaria, la interconectarea de la Ruse, nu se importa gaze, ci se exporta aproximativ 0,1 milioane metri cubi pe zi, iar, la interconectarea Negru Voda-Kardam, se importa cat este necesar, adica aproximativ 0,1 milioane metri cubi pe zi.
In ceea ce priveste relatia cu Ucraina, in acest moment, la punctul de interneconectare Isaccea - Orlovka, se importa circa 5,5 milioane metri cubi pe zi.
Din informarile primite de la Transgaz, pot sa anunt ca SNTGN Transgaz pune la dispozitie, pe toate punctele de interconectare, o capacitate ferma de 44,2 milioane de metri cubi pe zi, care este mai mult decat suficienta pentru necesarul maxim de import in cazul unor temperaturi foarte scazute: 20 milioane metri cubi pe zi.
In acest moment, importurile de gaze in Romania se ridica la aproximativ 10,8 milioane metri cubi pe zi.
Monitorizez zilnic situatia si nu exista niciun motiv de ingrijorare in ceea ce priveste asigurarea cu gaze pentru aceasta perioada", a declarat Virgil Popescu, ministrul Economiei, intr-un comunicat de presa.