Romania scapa la limita de taierea fondurilor europene. Ce a convins Bruxelles-ul ca meritam o noua sansa
fonduri europenepnrrromaniaecofinmasuri fiscale
Romania a evitat in ultimul moment un scenariu dezastruos din toate punctele de vedere: taierea fondurilor europene, inclusiv cele din PNRR, dupa ce a adoptat in regim de urgenta un pachet fiscal pentru reducerea deficitului bugetar. La reuniunea ministrilor de Finante din Uniunea Europeana, tara noastra a scapat de includerea in lista tarilor vizate de suspendarea fondurilor, semn ca masurile recente au convins oficialii de la Bruxelles ca Romania incearca, in sfarsit, sa-si repare derapajele financiare.
La intalnirea ECOFIN, ministrul Finantelor, Alexandru Nazare, a prezentat
masurile luate de noul guvern pentru revenirea pe o traiectorie fiscala sustenabila. Potrivit acestuia, pachetul de reforme adoptat este cel mai ambitios din ultimii 15 ani si reflecta „un angajament ferm pentru responsabilitate bugetara”. Acest efort a reusit sa evite declansarea procedurii de deficit excesiv, un pas care ar fi avut consecinte directe asupra fluxului de bani europeni catre Romania.
Romania era singura tara din UE care nu luase masuri pentru reducerea deficitului
Comisia Europeana avertizase in 4 iunie ca Romania este singura tara din UE care nu a luat masuri concrete pentru reducerea deficitului. Daca nu erau adoptate reforme fiscale pana la Consiliul ECOFIN din iulie, riscul era iminent: suspendarea fondurilor europene, inclusiv a celor din PNRR. Asta in contextul in care Romania este dependenta de banii europeni pentru acoperirea deficitului bugetar si pentru proiectele de dezvoltare.
Evitarea acestei sanctiuni este un semnal pozitiv nu doar pentru Bruxelles, ci si pentru agentiile internationale de rating. Fitch, Moody’s si Standard & Poor’s urmeaza sa evalueze ratingul de tara al Romaniei in august, septembrie si octombrie. Daca tara noastra ramane in categoria „investment grade” la cel putin doua dintre aceste agentii, va reusi sa pastreze increderea investitorilor si sa evite o retrogradare dureroasa in categoria „junk”.
Ce recomanda ECOFIN Guvernului de la Bucuresti
Totusi, evitarea sanctiunii nu inseamna o relaxare prea mare pentru autoritatile de la Bucuresti. Romania are in continuare pe masa un set clar de sase recomandari din partea Consiliului ECOFIN. Printre acestea se numara reducerea cheltuielilor bugetare, accelerarea implementarii PNRR, reducerea dependentei de combustibili fosili, stimularea participarii tinerilor si femeilor pe piata muncii si combaterea excluziunii sociale. Toate acestea presupun reforme adanci si o capacitate administrativa pe care Romania a demonstrat rareori ca o are.
Una dintre cele mai urgente recomandari este imbunatatirea eficientei aparatului de stat. Bruxelles-ul cere o administratie publica functionala, predictibila si transparenta, in care deciziile majore sunt insotite de analize de impact si consultari reale cu societatea civila. De asemenea, Comisia cere Romaniei sa accelereze marile proiecte de infrastructura – in special cele din energie, transport si digitalizare – pentru a nu pierde oportunitati unice de finantare.