Stimulent de insertie 2025. Care sunt conditiile pentru a primi 1.500 de lei de la stat, lunar, dupa concediul de crestere copil
stimulent de insertieconcediu crestere copilstimulent insertie 2025documente stimulent insertie
Stimulentul de insertie este si in 2025 una dintre cele mai importante forme de sprijin financiar oferite de stat pentru parintii care decid sa se intoarca la munca dupa concediul de crestere a copilului. Acesta poate ajunge pana la 1.500 de lei lunar, dar suma depinde de momentul revenirii in activitate. De aceea, este important ca parintele beneficiar sa cunoasca toate detaliile legale, conditiile de eligibilitate si pasii birocratici necesari. Ramai alaturi de noi si in randurile urmatoare pentru a afla toate aceste lucruri!
Potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 111/2010, art. 7 si 8, persoanele care obtin venituri supuse impozitului in perioada in care ar fi avut dreptul la concediul pentru cresterea copilului beneficiaza de acest stimulent de insertie. Dreptul revine unuia dintre parinti, persoanelor care au adoptat copilul, tutorelui sau celor care au copilul in plasament. Sunt exceptati asistentii maternali profesionisti, care pot cere stimulentul doar pentru propriii copii.
Art. 8 din OUG 111/2010 mentioneaza clar ca "de indemnizatia lunara si stimulent de insertie prevazute de prezenta ordonanta de urgenta beneficiaza oricare dintre parintii copilului, daca indeplineste conditiile de acordare prevazute de prezenta ordonanta de urgenta".
Cat valoreaza stimulentul de insertie in 2025
Valoarea acestuia variaza in functie de momentul in care parintele revine la serviciu. Daca se intoarce in activitate inainte ca bebelusul sa implineasca 6 luni (sau 1 an in cazul copilului cu dizabilitati), primeste 1.500 de lei lunar pana la 2 ani (3 ani pentru copilul cu dizabilitati). Cei care revin dupa 6 luni, respectiv 1 an, primesc 650 de lei lunar, pana cand copilul impineste 3, respectiv 4 ani.
Cine poate beneficia de acest sprijin
Pentru a primi stimulentul de insertie, solicitantul trebuie sa fi lucrat cel putin 12 luni in ultimii 2 ani anteriori nasterii copilului. Sunt acceptate inclusiv perioadele asimilate:
somaj, concediu medical, concediu de maternitate, studii, carantina, somaj tehnic, doctorat etc. De asemenea, beneficiaza de stimulent si cei care adopta sau au copilul in plasament.
Conform HG 536/2021, chiar daca parintele revine la munca abia dupa ce copilul a implinit 2 ani (sau 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati), acesta are dreptul la stimulentul de 650 de lei lunar. Important este ca cererea sa fie depusa in termen de 30 de zile impreuna cu dovada reluarii activitatii.
Documente necesare pentru a obtine stimulentul de insertie
Pentru dosar, ai nevoie de urmatoarele documente: act de identitate (original si copie), certificatul de nastere al copilului, certificatul de casatorie sau livretul de familie, adeverinta de la angajator privind data reluarii activitatii si perioada ICC, extras de cont, cerere tip, declaratii privind prelucrarea datelor si situatia celuilalt parinte, adeverinta de venit de la ANAF (daca e cazul).
Stimulantul de insertie se acorda atata timp cat parintele realizeaza venituri impozabile. Se suspenda daca nu mai exista venituri, daca se solicita din nou concediu pentru cresterea copilului sau daca apar situatii precum decaderea din drepturile parintesti, decese, arest preventiv peste 30 de zile sau abandon al copilului. De asemenea, se opreste automat la implinirea varstei limita (2/3 ani sau 3/4 ani, dupa caz).
Actele se depun la Directia de Asistenta Sociala din orasul de domiciliu sau la primarie in cazul localitatilor care nu dispun de DAS proprii. Termenul de depunere este de regula 60 de zile lucratoare de la reluarea activitatii pentru a beneficia retroactiv de drepturi.