Banca Nationala a Romaniei a anuntat recent ca depozitele rezidentilor clienti neguvernamentali au inregistrat o crestere semnificativa in luna noiembrie 2023, atingand un nivel de 555,585 miliarde de lei. Aceasta majorare reprezinta o crestere de 1,3% fata de luna anterioara si o extindere semnificativa de 12,1% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, evidentiind un incredibil apetit pentru economisire in randul populatiei.
Un aspect remarcabil este reprezentat de cresterea depozitelor in lei, care reprezinta 69% din totalul depozitelor clientilor neguvernamentali. Aceste depozite au inregistrat o crestere de 1,8% in luna noiembrie 2023, ajungand la valoarea de 383,257 miliarde de lei. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, acestea au crescut cu 19,7%, demonstrand o incredere solida a populatiei in moneda nationala si in institutiile financiare locale.
Gospodariile populatiei au contribuit in mare masura la aceasta crestere, depozitele lor in lei inregistrand o extindere de 1,9% fata de luna anterioara, atingand nivelul de 210,256 miliarde de lei. Aceasta cifra reprezinta o crestere considerabila de 25,1% comparativ cu perioada similara a anului anterior, ilustrand atat dorinta de economisire a populatiei, cat si increderea in sistemul bancar din tara.
In ceea ce priveste depozitele in valuta, acestea au inregistrat o dinamica mixta. Desi exprimate in lei, depozitele in valuta ale rezidentilor au crescut cu 0,3% fata de luna anterioara, ajungand la 172,328 miliarde de lei. Insa, in comparatie cu luna noiembrie 2022, acestea s-au diminuat cu 1,7%, evidentiind o tendinta de scadere pe termen lung.
Desi au un randament destul de scazut, romanii continua sa considere depozitele bancare drept una dintre cele mai sigure si convenabile forme de economisire si investitie din mai multe motive. In primul rand, depozitele bancare sunt considerate investitii sigure datorita faptului ca sunt garantate de catre Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDSB) pana la o anumita suma. Aceasta protectie ofera un grad de siguranta pentru economiile personale ale oamenilor, reducand riscul de pierdere a banilor.
Totodata, depozitele bancare sunt extrem de accesibile si usor de deschis. Oricine poate deschide un cont bancar in care isi poate depune economiile fara a avea nevoie de cunostinte financiare avansate sau investitii initiale mari. De asemenea, acestea ofera lichiditate, adica posibilitatea de a retrage bani in orice moment fara a pierde din valoarea depozitului. Sigur, trebuie luata in considerare insa si inflatia, valoarea banilor scazand in timp.
De asemenea, chiar daca dobanzile la depozite sunt, in general, mai mici in comparatie cu alte forme de investitii, acestea ofera un venit pasiv sigur. Multi oameni prefera stabilitatea si predictibilitatea veniturilor obtinute din dobanzile depozitelor, chiar daca acestea sunt mai mici, in schimbul riscului mai mic asumat.
Te-ar putea interesa si: Vrei pensie mai mare? Munceste mai mult! Noua lege a pensiilor pe 2024, reguli ca in Occident
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
OpenAI obtine finantare de 6,6 miliarde de dolari si este evaluata la 157 de miliarde de dolari
Inteligenta artificiala si creativitatea cum poate tehnologia sa schimbe arta si designul
10 mistere inca nerezolvate ale Lumii Antice - cu toata stiinta de azi, nimeni nu si le poate explica
Ce gust are un ulei de masline autentic si de unde poti sa-l cumperi? De la AlimenteAcasa.ro!
Partenerii nostri
Puteti concedia un angajat pentru absente nemotivate? Depinde!
Reangajarea unei persoane care se pensioneaza la limita de varsta - PROCEDURA
Reducerea saptamanii de lucru - in ce CONDITII este posibila? Procedura legala, pas cu pas
Reevaluare terenuri: Implicatii fiscale pentru societatile comerciale
Controale ANAF 2024: Ce nereguli au descoperit inspectorii in urma verificarilor
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?
Te-ar putea interesa si