Solutia SCADERII PRETURILOR: 1,62 miliarde de euro din PNRR pentru capacitati de productie a energiei din surse alternative
scadere preturi energieinvestitii pnrr energiedestinatie bani pnrr
Nu exista firma, persoana sau familie care sa nu fie afectata de scumpirea energiei electrice si a gazelor naturale. In acest context, solutiile sunt investitiile in capacitati de productie de energie regenerabila. Pentru investitii in sectorul energetic din Romania, PNRR in baza prevederilor Regulamentului CE nr. 241/2021, prevede o alocare de 1,62 miliarde euro, cu perioada de implementare pana in august 2026.
Pentru accesarea acestor
fonduri, Ministerul Energiei a publicat, spre consultare publica, pe website-ul sau mai multe scheme de ajutor de stat.
Este vorba despre Schema de ajutor de stat si Ghidul Specific aferente Masurii de investitii I.1 - Noi capacitati de productie electrica din surse regenerabile, Schema de ajutor de stat si Ghidul Specific aferente Masurii de investitii I.2 - Infrastructura de distributie a gazelor regenerabile (utilizarea gazului natural in combinatie cu hidrogenul verde ca masura de tranzitie), precum si capacitatile de productie a hidrogenului verde si/sau utilizarea acestuia pentru stocarea energiei electrice.
Tot in dezbatere sunt si sub-masura 2.2 - Sprijinirea investitiilor in construirea de capacitati pentru productia de hidrogen verde in instalatii de electroliza si Schema de ajutor de stat si Ghidul Specific aferente Masurii de investitii I.3 - Dezvoltarea de capacitati de productie pe gaze, flexibile si de inalta eficienta, pentru cogenerarea de energie electrica si termica (CHP) in termoficarea urbana, in vederea realizarii unei decarbonizari profunde, Componenta C.6 Energie din PNRR
Investitiile sunt solutia pe termen lung
"Criza actuala a energiei ne-a demonstrat, din nou, ca solutia pe termen lung sta in investitii serioase in domeniul energiei.
Resurse financiare exista, inclusiv in PNRR. Incepand cu luna martie, vom lansa mai multe call-uri de proiecte in vederea accesarii celor 1,62 miliarde de euro.
Vom lansa, la sfarsitul lunii martie, mai multe call-uri de proiecte pentru investitii in noi capacitati de productie electrica din surse regenerabile, pentru dezvoltarea de capacitati de productie pe gaze, flexibile si de inalta eficienta, pentru cogenerarea de energie electrica si termica (CHP) in termoficarea urbana.
Am incredere ca acesti bani vor fi accesati si vom avea proiecte finalizate incepand cu anul 2024", a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.
In cadrul Schemei de ajutor de stat avand ca obiectiv sprijinirea investitiilor destinate instalarii de noi capacitati de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliana si solara, vor fi putea fi finantate prin grant proiecte care au ca obiectiv realizarea de noi capacitati, cu sau fara instalatii de stocare integrate ca activitate secundara, stocarea avand un procent de maximum 20% din valoarea ajutorului de stat.
Vor putea depune proiecte intreprinderile mici si mijlocii (IMM), precum si intreprinderile mari care au ca activitate producerea de energie electrica (in scopul comercializarii sau consumului propriu).
In cadrul Masurii de investitii vizand dezvoltarea de capacitati de productie pe gaze, flexibile si de inalta eficienta, pentru cogenerarea de energie electrica si termica (CHP) in termoficarea urbana, vor fi putea fi finantate prin grant proiecte care au ca obiectiv realizarea/ modernizarea unitatilor de productie a energiei electrice si termice in cogenerare de inalta eficienta, in termoficarea urbana, prin folosirea gazului natural, pregatite pentru amestec cu gazele regenerabile/ cu emisii reduse de carbon, inclusiv hidrogen verde, si flexibile din punctul de vedere al volumului de hidrogen.
Totodata, pe Masura de investitii I.2 - Infrastructura de distributie a gazelor regenerabile (utilizarea gazului natural in combinatie cu hidrogenul verde ca masura de tranzitie), precum si capacitatile de productie a hidrogenului verde si/sau utilizarea acestuia pentru stocarea energiei electrice, vor putea fi finantate proiecte care au ca obiectiv construirea de noi capacitati pentru productia de hidrogen verde in instalatii de electroliza, inclusiv extinderea de capacitati de productie a hidrogenului verde.
Citeste si:
Un economist roman are solutia care ne-ar ieftini facturile la curent si gaze: ce propune Guvernului, concret