INGHEATA DOBANZILE LA BANCI: tara europeana care da un exemplu Romaniei. Oamenii vor avea rate fixe un an de zile
dobanzi inghetate
Decizie radicala adoptata in sistemul bancar grecesc: bancherii au decis inghetarea dobanzilor si, astfel, mult timp de acum incolo debitorii se vor bucura de rate constante la creditele ipotecare, fara risc de crestere!
Cel mai probabil, conform surselor citate de presa elena, in urmatoarele 12 luni, in sistemul bancar din Grecia ratele creditelor ipotecare se vor bucura de stabilitate, din moment ce dobanzile au fost inghetate la nivelul din 31 martie 2023. Trebuie precizat ca ratele lunare ale debitorilor greci ar putea sa scada in aceasta perioada, deoarece o eventuala ieftinire a dobanzilor se va aplica spre beneficiul consumatorilor.
Scopul principal al acestei decizii este de a proteja consumatorii (clientii bancilor), de volatilitatea dobanzilor, intr-o perioada marcata de inflatie si de o politica monetara mai agresiva din partea bancilor centrale, in speta a Bancii Centrale Europene, care prin decizia sa de a majora dobanda de referinta influenteaza in mod negativ costul ratelor la creditele in euro cu dobanda variabila.
Situatia este similara cu ceea ce se intampla in Romania, doar ca noi, pentru creditele in lei cu dobanda variabila, depindem in mod direct de deciziile Bancii Nationale a Romaniei pe zona de politica monetara. Din fericire, ultimele miscari ale BNR sunt de natura sa ne insufle o doza de optimism, in sensul in care in sedinta care a avut loc de curand BNR a decis sa nu mai creasca dobanda cheie peste nivelul de 7% pe an deja existent.
"Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei, intrunit in sedinta de astazi, 4 aprilie 2023, a hotarat urmatoarele:
mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 7,00 la suta pe an;
mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la suta pe an si a ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 6,00 la suta pe an;
mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit", a transmis BNR.
Astfel, daca BNR va incepe sa reduca dobanda cheie, bancile comerciale din tara noastra vor diminua si ele dobanzile practicate, ceea ce inseamna ca ratele lunare suportate de debitori vor scadea. Ramane de vazut insa cand vom intra pe o linie descendenta a politicii monetare, deoarece atat timp cat inflatia se mentine atat de ridicata, BNR e obligata sa fie agresiva pe politica monetara, acesta fiind principalul sau instrument de temperare a valului de scumpiri.
Foto: pixabay.com