Taxa de pana la 3 lei pe toate tranzactiile facute de romani prin banci - masura care poate genera o revolta impotriva bancilor
taxa pe tranzactiitaxa tranzactii bancare
Desi facilitatile de plata online se bucura de o popularitate tot mai mare in randul consumatorilor, persoane fizice si juridice, acest lucru poate suferi o grava depreciere in perioada urmatoare, daca viitorul Guvern va decide sa implementeze o taxa universala pe toate tranzactiile realizate de firme si/sau persoane fizice.
In acest moment, partidele parlamentare, aflate in negocieri la Cotroceni, au ca o posibila varianta de a aduce mai multi bani la buget si implementarea unei asa-zise taxe pe tranzactii.
Practic, fiecare tranzactie bancara ar urma sa continua o micro-taxa pe care platitorii nu vor avea cum sa o evite, decat daca nu efectueaza tranzactia.
Se vorbeste despre un cost de 1 pana la 3 lei pe tranzactie, sau poate chiar mai mic, procentual. Inmultind aceasta suma cu volumul de tranzactii care se efectueaza intr-o luna sau intr-un an, s-ar strange zeci de miliarde de lei la stat. Banii ar urma sa ajunga la buget si sa micsoreze deficitul. Doar ca expertii, consultantii si economistii, dau de pamant cu posibila masura, spunand ca nu va aduce mai multi bani in vistieria publica, ci va incuraja economia subterana, evaziunea fiscala si va genera un val de antipatie indreptat catre banci, intr-o perioada in care ne bucuram de o crestere a popularitatii metodelor de plata digitala.
Taxa pe tranzactii, mai periculoasa decat ne putem imagina - avertizeaza expertii
„Ar urma ca toate transferurile bancare sa fie taxate cu 1 sau 3 lei. Mai este vreo tara care taxeaza in felul asta tranzactiile bancare? Raspunsul este nu. (…) Nu functioneaza lucrurile astea. Nu am auzit din partea mediului de afaceri nicio prostie de genul asta (…) Oamenii vor incepe sa evite platile bancare. Ori noi tocmai asta vrem, sa reducem circulatia cash-ului ca sa reducem evaziunea”, avertizeaza Gabriel Biris, consultant fiscal, potrivit
Digi24.ro.
„Daca vrem sa fuga toti banii de la noi din tara ca sa plateasca macar o singura data acest cost de tranzactie, sa nu-l plateasca de fiecare data cand au nevoie oamenii sau companiile sa faca niste plati, e masura foarte buna. Daca vrem faliment mai repede ca sa incepem sa reconstruim de la zero, e o masura extraordinara. Pentru orice altceva, daca este luata in considerare, avem probleme foarte mari”, spune economistul Christian Nasulea, conform aceleiasi surse citate anterior.
Sursa foto: freepik.com