Romania se confrunta cu o perioada dificila din punct de vedere economic, iar aceste probleme se resimt cel mai puternic asupra categoriilor vulnerabile ale societatii. Printre cei mai afectati se numara pensionarii, care resimt in mod semnificativ impactul inflatiei, scumpirilor si dificultatilor financiare generale.
O veste incurajatoare pentru pensionari este faptul ca, incepand cu anul viitor, pensiile urmeaza sa creasca. Aceasta masura este binevenita si ofera o perspectiva mai pozitiva pentru pensionari, oferindu-le un suport financiar mai bun si asigurandu-le o mai mare siguranta financiara. Acest pas inainte reprezinta o recunoastere a contributiei lor la societate si un efort de a asigura ca demnitatea lor este pastrata in aceste timpuri dificile.
Premierul Marcel Ciolacu urmeaza sa se deplaseze la Bruxelles la finalul acestei luni, impreuna cu mai multi ministri, pentru a le explica oficialilor europeni planurile cu privire la reforma sistemului public de pensii pe care vrea sa o implementeze incepand din 2024. Seful PSD anunta astfel o modificare a formulei de calcul a pensiilor si cresteri semnificative in ceea ce priveste veniturile pensionarilor.
Foarte multe detalii nu sunt cunoscute inca, insa se preconizeaza ca pensia minima ar urma sa creasca de la 1.125 de lei la 1.350 de lei. De asemenea, punctul de pensie ar urma sa creasca de la 1.785 de lei la 2.142 de lei. Cel mai probabil, cresterea pensiilor va fi pusa in aplicare incepand de la 1 ianuarie 2024.
Pe acelasi subiect a vorbit recent si Daniel Baciu, presedintele Casei de Pensii. El a confirmat spusele premierului Marcel Ciolacu, promitandu-le pensionarilor ca pensiile vor creste incepand de anul viitor. De asemenea, el a mai adus in discutie eliminarea inechitatilor existente in sistemul actual de pensii. Baciu a mai promis cu aceasta ocazie ca nicio pensie nu va scadea anul viitor, ba chiar din contra, marea lor majoritate urmand sa creasca. Noul mecanism ce urmeaza sa fie pus in aplicare in 2024 va face ca noile majorari sa acopere inflatia si cresterea salariului mediu brut.
Ultimele NOUTATI
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea