Topul celor mai scumpe si mai ieftine tari din Europa. Unde se afla Romania?
costul vietiicele mai ieftine taricele mai scumpe tari
Diferentele intre tarile europene in ceea ce priveste nivelul preturilor sunt semnificative. Tarile din Europa de Vest si de Nord tind sa aiba niveluri ridicate ale preturilor, in timp ce tarile din Europa de Est se afla in partea opusa a clasamentului.
Indicii nivelului preturilor arata cat de scumpe sau de ieftine sunt bunurile si serviciile in fiecare tara, tinand cont de paritatea puterii de cumparare. Conform Eurostat, paritatea puterii de cumparare actioneaza ca o moneda comuna artificiala, care arata cat pot cumpara oamenii cu aceeasi suma de bani in diferite tari.
Cum se calculeaza costul vietii
Exista mai multi indici ai nivelului preturilor care compara costul diferitelor bunuri si servicii, cum ar fi alimente, bauturi, imbracaminte, hoteluri si multe altele. Pe langa acesti indici individuali sau de grup, exista doi indicatori principali care arata nivelul „general” al preturilor bunurilor si serviciilor de consum:
1. Consumul individual real (actual individual consumption – AIC) – masoara toate bunurile si serviciile consumate efectiv de gospodarii. Aici sunt incluse bunurile si serviciile de consum achizitionate direct de gospodarii, precum si serviciile furnizate de institutiile non-profit. Indicatorul include, de asemenea, serviciile furnizate de guvern pentru consumul individual, cum ar fi serviciile de sanatate si educatie.
2. Cheltuiala pentru consumul final al gospodariilor (household final consumption expenditure – HFCE) – determina cheltuielile totale cu bunuri si servicii individuale ale gospodariilor rezidente.
Pe scurt, AIC analizeaza ceea ce utilizeaza gospodariile (inclusiv serviciile pentru care nu platesc direct), iar HFCE arata pe ce cheltuiesc banii.
Trebuie mentionat ca veniturile individuale sau ale gospodariilor nu sunt incluse in comparatiile nivelului preturilor.
Cele mai ieftine si cele mai scumpe tari din Europa
In 2024, din cele 36 de tari analizate, Elvetia a fost cotata ca fiind cea mai scumpa tara din Europa, cu preturi situate la 184% din media Uniunii Europene (UE) si cu 84% mai mari decat media. In schimb, Turcia este cea mai ieftina tara din Europa, cu preturi la 47% din media UE, fiind cu 53% mai mici decat media UE.
Practic, Elvetia este de 3,9 ori mai scumpa decat Turcia.
Rezultatele se bazeaza pe sondaje privind preturile care acopera peste 2.000 de bunuri si servicii de consum, efectuate in 36 de tari europene.
La nivelul Uniunii Europene, Luxemburg este cea mai scumpa tara, cu preturi cu 51% mai mari decat media UE, iar Romania si Bulgaria sunt cei mai ieftini membri, cu 57% din media UE. Astfel, viata in Luxemburg este cam de 2,7 ori mai scumpa decat in Romania si Bulgaria.
Tarile din Europa de Vest si de Nord tind sa aiba niveluri ridicate ale preturilor. Elvetia, Islanda, Luxemburg, Danemarca, Irlanda, Norvegia si Finlanda se situeaza peste medie, fiind, in general, tari cu venituri mari, cu monede puternice si costuri ale vietii mai mari.
In schimb, tarile din Europa Centrala si de Est au, de regula, niveluri de preturi mai scazute. Romania, Bulgaria, Ungaria, Polonia si statele baltice (Letonia, Lituania si Estonia) inregistreaza preturi sub media UE. Aceste regiuni au si costuri ale fortei de munca mai mici.
Sursa: Euronews (in baza datelor Eurostat)
Factorii care contribuie la disparitatile de preturi
Filippo Pallotti, doctorand in economie la University College London, a declarat pentru
Euronews Business ca, in Europa, cele mai scumpe tari tind sa fie si cele mai productive.
„Cresterile de productivitate in sectoarele comercializabile (cum ar fi industria prelucratoare si tehnologia) duc la cresterea salariilor la nivelul intregii economii, chiar si in sectoarele necomercializabile, cum ar fi coafura, industria ospitalitatii si imobiliarele, unde cresterea productivitatii este mai lenta”, a precizat el.
Comparand preturile minime si maxime din UE, Pallotti a mentionat ca preturile orare ale fortei de munca reflecta nivelurile preturilor – in jur de 55 de euro in Luxemburg, 50 de euro in Danemarca si doar 11 euro in Bulgaria.
Dincolo de nivelul salarilor, productivitatea provine din mai multi factori importanti, printre care:
-
intensitatea capitalului
-
adoptarea tehnologiei
-
capitalul uman
-
calitatea institutionala
-
infrastructura
-
investitiile straine
-
TVA si impozitele indirecte
-
densitatea urbana.
Desi salariile sunt mai mici decat media UE, costul vietii din Romania este inca relativ redus comparativ cu tarile din nordul si vestul Europei. Totusi, in ultimii ani, Romania a inregistrat cresteri semnificative ale preturilor la alimente, energie si chirii, ceea ce ar putea incepe sa diminueze decalajul.
Sursa foto: pexels.com