Traversam o perioada dificila din punct de vedere economic, grija zilei de maine ajungand sa fie resimtita de un numar din ce in ce mai mare de oameni. In timp ce multi cauta noi variante pentru a isi creste veniturile, nu sunt deloc putini nici cei care nici macar nu se gandesc sa isi gaseasca un loc de munca.
Nu o spunem noi, ci statisticile oficiale ale INS care ne arata ca rata somajului in forma ajustata sezonier a ajuns in luna septembrie a acestui an la 5.2%, in crestere cu 0.1% fata de luna precedenta. Mai mult decat atat, rata somajului la barbati s-a dovedit a fi cu 1.2% mai mare decat la femei. Mai exact, rata somajului a fost de 5.7% in cazul persoanelor de sex masculin, in timp ce rata somajului a fost de numai 4.2% in cazul persoanelor de sex feminin.
In aceste conditii, numarul somerilor cu varste cuprinse intre 15 si 74 de ani a ajuns in luna septembrie pana la un nivel de 432.700 de persoane, in crestere de la 422.500 de persoane in luna august. Totusi, trebuie sa spunem ca vorbim despre o scadere extrem de mica fata de aceeasi luna a anului trecut, in septembrie 2021 numarul someriloc ajungand la 432.800 de persoane.
Lucrurile se dovedesc a fi si mai delicate atunci cand vorbim despre tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani, rata somajului pe acest segment de varsta ajungand la nu mai putin de 22.8%. Este una dintre cele mai ingrijoratoare statisici publicate de cei de la INS, tinerii regasindu-se in postura de a nu fi interesati de gasirea unui loc de munca. In cazul persoanelor adulte, cu varste cuprinse intre 25 si 74 de ani, rata somajului in luna septembrie a fost de numai 4.1%.
Situatia din Romania este cu atat mai atipica cu cat aflam de la AJOFM ca la nivel national exista zeci de mii de locuri de munca disponibile. Mai exact, reprezentantii ANOFM au anuntat la inceputul acestei luni ca la nivelul intregii tari exista 47.1000 de locuri de munca ce asteapta sa fie ocupate.
Cele mai multe locuri de munca sunt oferite pentru: muncitor necalificat la asamblarea si montarea pieselor (3.270), lucrator comercial (2.982), muncitor necalificat la demolarea cladirilor, zidarie, faianta, gresie, parchet (2.284), manipulare marfa (1.813), respectiv agent de securitate (1.696).
Citeste si: Cum sa-ti izolezi geamurile iarna, fara niciun ban, ca sa nu pierzi caldura: trucul i-a cucerit pe romani
Ultimele NOUTATI
Cum ti se pot fura bani de pe card, cand scoti cash de la ATM
TVA 2025. Guvernul ne linisteste si da garantii ca nu va creste TVA-ul anul viitor
Stiai ca vocea ta iti poate aduce bani? Cum sa castigi bani din asta in Romania?
Scoateti banii de la saltea si cumparati acum apartamente. Sunt semnale ca urmeaza scumpiri, iar salariile nu vor tine pasul
Guvernul taie TVA-ul in an electoral. Lista produselor care se ieftinesc obligatoriu
Partenerii nostri
Transferul angajatilor intr-un alt punct de lucru - ATENTIE la fisa de aptitudini!
Paguba produsa angajatorului. Se pot face retineri salariale in baza deciziei de imputare?
ADEVERINTA privind recunoasterea calificarilor profesionale si formarea profesionala in strainatate
Taxe PFI: Ce impozit si contributii este obligat sa plateasca un medic
Ce amenzi se aplica firmelor care NU au terminale POS
Cand se efectueaza inventarierea: 7 probleme cu care se confrunta firmele in practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"