UniCredit transmite prin vocea economistului sef pentru zona Europei Centrale si de Est, Dan Bucsa, ca economia tarii noastre ar putea reveni pe crestere abia in a doua jumatate a anului viitor, contextul actual al crizei provocate de pandemia de coronavirus fiind in continuare extrem de dificil. In aceste conditii, Dan Bucsa vede o revenire a economiei sub forma literei “W”, scenariu despre care se vorbeste din ce in ce mai des in ultima vreme si in tara. Totodata, Bucsa mai este de parere ca startul anului 2021 ar putea aduce un curs leu - euro de pana la 5 lei.
Dand exemplu ceea ce s-a intamplat in ultimii ani, Dan Bucsa a tinut sa precizeze ca cel mai probabil, leul “se va muta cu 10 bani” si in anul 2021. In aceste conditii, cursul leu - euro s-ar putea situa la inceputul anului viitor intre 4.90 si 5 lei. In acelasi timp insa, Dan Bucsa atrage atentia ca exista probabilitatea ca pentru o perioada de timp leul sa se mentina chiar la un nivel de peste 5 lei. Va fi vorba insa cel mai probabil despre o perioada de scurta, urmand ca mai apoi banca centrala sa intervina pentru a nu exista probleme din punct de vedere al inflatiei.
Economistul sef al UniCredit mai atrage atentia cu aceasta ocazie ca moneda nationala este “semnificativ supraevaluata in comparatie cu monedele din Europa Centrala”. Astfel, ajustat cu costurile de productie, doar leva bulgareasca este mai putin competitiva decat leul romanesc. Potrivit estimarilor pe care le-a inaintat Dan Bucsa, supraevaluarea leului romanesc fata de vecinii cehi, polonezi si unguri este intre 10 si 33%. Prin controlul aplicat de banca centrala, Dan Bucsa sustine ca tara noastra a reusit sa ramana cu o inflatie mai mica decat celelalte tari din Europa Centrala.
Dan Bucsa aduce in discutie si revenirea economica a Romaniei in contextul crizei actuale provocate de pandemia de coronavirus, avansand scenariul unei reveniri sub forma literei “W” atat pentru economia tarii noastre, cat si pentru economia Uniunii Europene. Economistul sef al UniCredit sustine ca declansarea valului doi al epidemiei a dus indicatorii economici ai tarii noastre in luna octombrie la nivelul inregistrat in luna iunie.
In aceste conditii, economistul Dan Bucsa sustine ca economia tarii noastre s-ar putea contracta in 2020 cu aproximativ 5 procente, revenirea din 2021 urmand sa fie cel mai probabil doar una partiala. In conditiile unui scenariu in care pensiile vor fi majorate cu doar 14%, deficitul bugetar ar urma sa creasca pana la 9.5% din Produsul Intern Brut. Astfel, in 2021 va fi nevoie de o politica fiscala restrictiva pentru a se asigura reducerea deficitului bugetar sub 5% din PIB si mentinerea datoriei publice sub nivelul de 50% din PIB.
In contextul unei asemenea politici fiscale restrictive, BNR ar putea reduce dobanda de politica monetara pana la nivelul de 1%. In aceste conditii, ROBOR ar putea scadea sub 2%, ceea ce inseamna ca Romania nu va mai avea probleme nici din punct de vedere al rating-ului suveran. Rating-ul suveran de tara este extrem de important pentru Romania, tara noastra imprumutandu-se la aceasta ora mai scump chiar si decat Serbia. Conform specialistilor, Romania risca sa fie retrogradata de agentiile de evaluare financiara in categoria nerecomandata investitorilor in cazul in care pensiile vor fi majorate in cele din urma cu 40 de procente, asa cum isi doreste majoritatea social-democrata din Parlament.
Ultimele NOUTATI
Partenerii nostri
INS: venituri medii in crestere - 8.210 lei pe o gospodarie, respectiv 3.274 lei per persoana
Norme SSM - CONDITII pentru conducerea pe drumurile publice a unui stivuitor
Ce activitati pot presta administratorii, in cadrul unui SRL?
Titluri de stat TEZAUR: Se lanseaza o noua editie cu dobanzi neimpozabile de pana la 7%
Radiere SRL fara activitate: obligatii si proceduri legale
Venituri din activitati independente si dividende: tratamentul fiscal din punct de vedere al CASS
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?
Te-ar putea interesa si