Veste proasta: mancarea nu se ieftineste, din contra! In 2022 vor exploda preturile
scumpire mancarepreturi mancarescumpire ingrasaminte
Luna trecuta, in Romania, inflatia a ajuns la 7,9% si, ca noutate, spre deosbire de alte luni, in octombrie 2021, nu a fost consemnata nicio ieftinire la vreun produs alimentar. Din pacate, se pare ca tendinta aceasta va continua, mai ales ca agricultorii vor fi afectati de criza energetica de directivele Comisiei Europene si de scumpirea ingrasamintelor.
Ionel Arion, presedintele Federatiei Nationale Pro Agro, sustine ca
Romania se va confrunta cu o criza alimentara, se vor scumpi foarte mult alimentele la raft, iar unele vor deveni inaccesibile, dar nu din vina fermierilor.
De fapt, acestia vor avea de suferit.
"Este clar ca nu se va mai ajunge la pretul energiei si al gazelor naturale de dinainte de pandemie, insa cresterea este prea mare la ingrasaminte si la energie ca sa poate fi sustinuta si decontata doar de fermieri.
Se va propaga pe lantul alimentar - cu siguranta - va merge in zootehnie, unde produsele vor fi mai scumpe si mai departe in industria alimentara si in cosul zilnic al consumatorului. De fapt, ultimul care deconteaza aceste scumpiri este consumatorul”, a explicat Arion", citat de Agerpres.
Falimente pe banda rulanta
Arion anticipeaza ca fermele mici nu vor mai putea sa foloseasca ingrasaminte si, in 2 -3 ani, se vor inchide pentru ca nu au cum sa cumpere ingrasaminte, care au ajuns la fel de scumpe ca motorina, pretul unor astfel de produse fiind mai mari 4.000 de lei tona.
Totodata, fermele mijlocii fie vor injumatati cantitatile, fie vor aplica ingrasaminte pe suprafete mai mici si pe unele deloc, iar fermele mari vor avea puterea de a gestiona mai bine criza.
"Insa, cu siguranta vom vedea, in 2-3 ani, falimente in agricultura, preluari abuzive de ferme - cum se intampla si acum - concentrarea suprafetelor de teren in mainile fondurilor de investitii care isi permit sa negocieze chiar productia pe jumatate de an a unor fabrici de ingrasaminte.
Cu siguranta, nu va fi bine. Este o resetare mondiala a proprietatii. Asa cum vedem prin Argentina sau Brazilia, ferme pe care le da proprietarul odata cu elicopterul, asa o sa vedem si in Europa", prevede Arion.
Green Deal scumpeste mancarea
Seful Pro Agro a adaugat ca multe ferme vor suferi din cauza Grean Deal.
"Mai este un factor care influenteaza foarte mult, in aceasta perioada: decizia UE de a adopta Farm to Fork si Green Deal. Scumpirile vin cam in aceasta perioada, odata cu lansarea acestor strategii. Toti ne dorim un mediu sanatos, dar nu agricultura trebuie sa deconteze", potrivit lui Arion.
El a adaugat ca sunt industrii mult mai poluante decat agricultura, care acum prospera, pe fondul acestei crize, cum ar fi transportul naval, prin care sunt transportate 70% din marfurile mondiale.
"Transportul maritim este unul dintre cele mai poluante ramuri ale economiei, foloseste cel mai slab petrol, adica gudronul de petrol, care emana cei mai multi oxizi de sulf in atmosfera si vedem ca, acum, in plina pandemie, transportul maritim nu face fata.
Unde este un echilibrul in toate deciziile celor de la Bruxelles? Ar trebui sa existe un echilibru. Totul se va duce pe seama lipsei accesului la alimente si ma refer la acces la alimente, nu la faptul ca nu se vor gasi alimente. Alimente se vor gasi, dar pretul va fi inaccesibil", a concluzioanat Arion.