Guvernul Romaniei ia in considerare majorarea TVA-ului la 19% pentru toate produsele si serviciile care in prezent beneficiaza de cote reduse de 5% si 9%. Exceptie vor face alimentele, medicamentele si lemnele de foc, care vor ramane la actualele cote. Aceasta masura, posibila dupa alegerile de la finalul anului, ar putea declansa scumpiri semnificative in diverse sectoare, inclusiv educatia, recreerea, vacantele, energia termica si irigatiile.
Masura este justificata de necesitatea reducerii deficitului bugetar urias al tarii, conform recomandarilor europene de uniformizare a TVA-ului. Sectoare precum HoReCa, educatia si evenimentele culturale, actualmente impozitate la 9%, vor fi printre cele mai afectate. Scumpirile din aceste domenii vor impacta in mod direct consumatorii, afectand puterea de cumparare si accesul la activitati recreative, spectacole si vacante.
De asemenea, se preconizeaza cresteri de preturi in lant pentru multe produse, mai ales daca tarifele pentru energia electrica si termica vor fi afectate. Scumpirile din sectorul energetic au un efect in cascada asupra altor bunuri si servicii, avand un impact direct asupra costurilor de productie si distributie.
Aceasta posibila majorare a TVA este doar una dintre masurile analizate de Guvern pentru a combate deficitul bugetar semnificativ al Romaniei. Un raport al Consiliului Fiscal atrage atentia asupra riscurilor legate de "deficitele gemene", cu Romania avand cel mai mare deficit de cont curent din Europa Centrala si de Est. Aceste dezechilibre pun presiune asupra economiei, in special in absenta apartenentei la zona euro, ceea ce creste riscul valutar si face mai dificila finantarea prin imprumuturi externe.
„Avand in vedere negocierile Guvernului cu Comisia Europeana privind planul bugetar-structural al Romaniei, in contextul noului cadru de guvernanta economica din Uniunea Europeana, nu este exclus ca unele cheltuieli sa fie diminuate mai mult si sa consemnam un deficit sensibil sub 8% din PIB. Pe de alta parte, o subestimare a riscurilor generate de cheltuieli in crestere rapida poate conduce la un deficit semnificativ peste 8% din PIB”, transmit specialistii din cadrul Consiliul Fiscal.
Citeste si: Oportunitati uriase pentru Romania! PIB-ul s-ar putea dubla, dar depinde de fondurile europene
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
ANALIZA. Bucurestiul ia fata marilor capitale europene la un capitol surprinzator! Suntem pe locul 7 in UE
Presedintele Nicusor Dan promite din nou ca TVA nu va fi majorat! Totusi, Romania ar fi in recesiune inca de anul trecut
Se fac angajari MASIVE in toata Romania! Lista locurilor de munca disponibile, anuntata chiar de Ministerul Muncii
CCR a validat rezultatele alegerilor prezidentiale si il recunoaste pe Nicusor Dan drept presedintele ales de romani
BNR avertizeaza asupra percicolelor: S-a tras masiv valuta de pe piata romaneasca! Mugur Isarescu avertizeaza: problema cea mai mare e deficitul bugetar
Partenerii nostri
Migrarea in REGES-ONLINE, explicata pas cu pas de catre specialisti
Stagiul de cotizare pentru concediu medical [LEGISLATIE si STUDII DE CAZ]
Vanzarea cu plata in rate: Abordare practica si explicatii detaliate intr-un studiu de caz
PFA la norma de venit si salariat: Care sunt obligatiile privind CAS si CASS
Taxa pe stalp: Noile formulare pentru declarare si rectificare in 2025
Preschimbare permis auto: cum platesti taxa pentru permis si ce acte sunt necesare
Daune morale in Romania: Ce suma poti obtine in instanta si cum se calculeaza?
Rolul directorului economic in organizatie. Ce prevede fisa postului?
Te-ar putea interesa si
Presedintele Nicusor Dan promite din nou ca TVA nu va fi majorat! Totusi, Romania ar fi in recesiune inca de anul trecut
Se fac angajari MASIVE in toata Romania! Lista locurilor de munca disponibile, anuntata chiar de Ministerul Muncii