Romania are sansa de a deveni una dintre primele zece economii din Uniunea Europeana in urmatorul deceniu, potrivit unui raport realizat de ING Bank Romania. Prognozele indica o crestere constanta a Produsului Intern Brut (PIB), care ar putea ajunge la 700 de miliarde de euro pana in 2034, de aproape 30 de ori mai mare decat in 1994. Aceasta crestere ar plasa Romania in competitie cu Austria pentru locul zece in UE.
Raportul „30 x 30. 30 de ani de transformari. 30 de ani de ING” mentioneaza ca Romania a inregistrat o crestere constanta in ultimele trei decenii, iar absorbtia fondurilor europene ramane un factor crucial pentru realizarea acestui potential. In prezent, Romania are acces la 28 de miliarde de euro prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), iar utilizarea eficienta a acestor fonduri poate fi determinanta pentru succesul viitor al economiei.
Din 1994 pana in 2024, PIB-ul Romaniei a crescut de la 26,6 miliarde de euro la aproape 357 de miliarde de euro, datorita unor factori precum investitiile straine, aderarea la Uniunea Europeana si transformarile structurale ale economiei. Raportul estimeaza o crestere anuala a PIB-ului intre 3% si 3,5% pentru urmatorii zece ani, ritm suficient pentru ca Romania sa-si dubleze economia si sa intre in topul celor mai mari economii din UE.
In aceasta perioada, salariul mediu net in Romania a crescut semnificativ, de la echivalentul a 72 de euro in 1994 la peste 1.000 de euro in 2024. Cu toate acestea, numarul angajatilor a scazut cu 20% din cauza migratiei externe si restructurarilor din sectorul de stat, dar a inceput sa creasca din nou in ultimii ani.
Un alt aspect important al raportului este cresterea cheltuielilor publice cu sanatatea, care au ajuns la aproximativ 5% din PIB in ultimii ani, comparativ cu 2% in 1994. Aceasta a contribuit la o crestere a sperantei de viata in Romania, de la 69 de ani in 1994 la 76 de ani in 2024, desi inca sub media UE de peste 80 de ani.
Pe partea de locuinte, Romania a inregistrat o crestere de 25% in numarul de unitati locative in ultimele trei decenii. In plus, suprafata medie a unei locuinte a crescut de la 34 de metri patrati in 1994 la 48,8 metri patrati in 2023.
Specialistii ING subliniaza acum ca pentru ca Romania sa atinga acest potential urias, este esential ca fondurile europene sa fie absorbite si utilizate eficient in urmatorii ani. In contextul transformarilor economice continue, Romania are oportunitatea de a isi consolida pozitia in Uniunea Europeana si de a imbunatati calitatea vietii pentru cetatenii sai, dar totul depinde de o buna gestionare a resurselor disponibile.
Citeste si: Cat de greu va fi 2025? FMI reduce drastic prognoza pentru Romania
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung
Finantari uriase pentru IT-isti romani: 60 de milioane de motive sa crezi in ideea ta
FMI anunta o franare economica globala: „Nu am mai vazut asa ceva in ultimul secol!”
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung