Vesti bune pentru bugetul de stat: contrabanda cu tigarete este la cel mai mic nivel din ultimii sase ani
contrabanda tigaricheap whitesscadere contrabandacontributii buget
Piata neagra a tigaretelor a scazut, in iulie 2019, la 13,7% din totalul consumului, cu 1,2% mai putin fata de mai si cu 3,6%, in comparatie cu ianuarie 2019. Un nivel al contrabandei de sub 14% nu s-a mai inregistrat de sase ani.
"Regiunea nord-est ramane, si in iulie, cea mai afectata de comertul ilegal, cu toate ca s-a redus cu 1,2%, pana la 29,5%. Piata neagra se mentine la niveluri ridicate si in sud-vest (22,3%) si vest (21,8%).
Citeste si:
Dolarul este o moneda globala, un simbol al prosperitatii si o proba de foc pentru falsificatori
Din punct de vedere al provenientei, cheap whites (tigarete no-name, produse legal sau ilegal si destinate pietei negre), care reprezinta 61,9% din totalul tigaretelor ilegale, continua sa fie principala sursa.
Spre deosebire de luna mai, cand aceasta categorie a atins cel mai mare procent din ultimii zece ani, in iulie, ponderea e in usoara scadere. Nivelul produselor din tutun provenite ilegal din Moldova (12,7%), Ucraina (11,5%) si Serbia (2%) ramane relativ constant", a declarat Marian Marcu, director general Novel Research.
"In primele opt luni ale lui 2019, am virat catre bugetul de stat cu peste jumatate de miliard de lei mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut si ca urmare a reducerii pietei negre.
Credem ca e cea mai buna dovada ca, daca autoritatile vor mai multi bani la bugetul de stat, solutia nu este introducerea peste noapte a unor taxe sau reglementari excesive, ci asigurarea predictibilitatii fiscale si continuarea eforturilor de stopare a retelelor care trec ilegal frontiera, adesea noaptea, incarcate de produse de contrabanda.
Desigur ca masurile de intarire a securitatii frontierelor trebuie dublate de actiuni de educare a consumatorilor si, de aceea, in cadrul proiectului StopContrabanda, British American Tobacco a lansat, recent, in toate punctele de frontiera ale Romaniei, o campanie de informare a cetatenilor cu privire la cantitatile maxime de tigarete cu care pot trece granita, precum si asupra consecintelor negative ale incalcarii legii”, a declarat Ileana Dumitru, director juridic si relatii publice, British American Tobacco.
"Remarcam, in studiul Novel din iulie, o scadere semnificativa, de 5% a cheap whites, care poate fi datorata reglementarilor anuntate de Republica Moldova pentru magazinele duty free din zona Transnistria. Aceste magazine, in care au intrat, intr-un singur an, peste 10 miliarde de tigarete, reprezentau, de fapt, puncte intermediare pentru traficul ilegal catre Romania si vestul Europei.
Schimbarile politice din tarile vecine, dar si derularea unor operatiuni anticontrabanda de amploare de catre autoritatile din Moldova si Ucraina, in colaborare cu autoritatile romane, au dus la reducerea pietei negre la nivel national.
Un cumul de factori care demonstreaza inca o data cat de sensibil este subiectul si cat de vulnerabila este frontiera Romaniei, care se invecineaza cu tari in care nu se aplica reglementarile UE. De aceea vom continua eforturile de constientizare a periculozitatii fenomenului de contrabanda", a declarat Gilda Lazar, director Corporate Affairs&Communications JTI Romania, Moldova si Bulgaria.
"Piata neagra scade pentru a treia oara consecutiv, ceea ce inseamna ca vorbim despre un trend real de reducere a contrabandei. Speram sa vedem scaderi si in urmatoarele luni, pentru ca astfel sa reusim sa ajungem la nivelul mediu al comertului ilegal cu tigarete din tarile UE, de sub 10%. Astfel, veniturile bugetare vor fi securizate, dat fiind ca un singur punct procentual recuperat de piata legala din contrabanda inseamna sume suplimentare virate la stat de circa 35 de milioane de euro.
Reiteram ca, pentru a reprezenta un factor de stabilitate in aceasta zona a Europei si a obtine o planificare clara a incasarilor bugetare, este nevoie de o strategie nationala de combatere a comertului ilegal cu tigarete, asumata de toti factorii implicati in evolutia unei industrii care contribuie anual la buget cu peste 3 miliarde de euro", a declarat Alexandra Olaru, director External Affairs, Philip Morris Romania.
"Romania are a doua cea mai mare granita extracomunitara, dupa Finlanda, unde cea mai mare parte a frontierei non-UE e in zone nordice, greu accesibile. State nemembre UE au sisteme de taxare diferite de cele europene, ca urmare combaterea contrabandei si a comertului ilegal cu tigarete necesita eforturi sustinute.
Vom continua asadar actiunile desfasurate la frontierele Romaniei, in parteneriat cu autoritatile similare din tarile vecine, cu institutiile competente pe plan local, precum si cu mediul privat care isi desfasoara activitatea legal", a declarat seful Politiei de Frontiera, chestor general de politie Ioan Buda.
Potrivit customs.ro, peste 60% din activitatile curente ale autoritatii vamale (supravegherea vamala si fiscala, controlul vamal sau autorizarea si miscarea produselor accizabile) au ca rezultat indirect incasarea de taxe, iar cele de supraveghere si control vamal derulate cu precadere la nivelul birourilor vamale de frontiera urmaresc atingerea unui grad de siguranta si securitate adecvat pentru frontiera externa a UE.
Producatorii de tigarete considera ca, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbari legislative pe care, impreuna cu autoritatile de aplicare a legii, le solicita fara succes de mai multi ani.
Astfel, pe langa reglementarea unitara, pe criteriu cantitativ, a infractiunii de contrabanda cu tigarete, este necesara intensificarea operatiunilor la punctele de trecere a frontierei interne a UE, cu Bulgaria si Ungaria, locurile de acces pentru produsele „cheap whites” si tutun brut, precum si stabilirea unor atributii specifice pentru politia locala si jandarmerie, intrucat comertul ilegal cu tigarete se desfasoara aproape nestingherit in zona de competenta a acestora - piete, oboare, statii de metrou.
Citeste si:
Ne indreptam spre o lume in care platile se vor face doar digital. Este acesta un lucru bun?
Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al Romaniei, dupa cel petrolier.