Dezastrul nuclear de la Fukushima, care a avut loc pe 11 martie 2011 in Japonia, ramane unul dintre cele mai grave incidente nucleare din istorie, alaturi de dezastrul de la Cernobil. Acesta a fost cauzat de un cutremur puternic urmat de un tsunami devastator, care au dus la intreruperea alimentarii cu energie electrica si la deteriorarea sistemelor de racire ale reactoarelor nucleare de la centrala Fukushima Daiichi.
Urmarile acestui dezastru au fost devastatoare si au implicat atat consecinte imediate, cat si probleme pe termen lung. Efectele initiale au inclus eliberarea de radiatii in atmosfera, ceea ce a dus la evacuarea a sute de mii de oameni si la contaminarea a mari suprafete de teren si apa. Supravegherea si gestionarea radiatiilor au devenit prioritati urgente, iar operatiunile de recuperare si curatare s-au dovedit a fi complexe si de durata.
Japonia a inceput la mijlocul acestei saptamani sa elibereze in Oceanul Pacific apa de la centrala nucleara Fukushima. Este vorba de peste un milion de tone de apa, folosita la acea vreme pentru a raci miezurile reactoarelor care au intrat in procesul de topire.
Aceste ape contin tritium si alte elemente radioactive, insa specialistii nipon sustin ca apa a fost tratata pentru a scapa de substantele radioactive. Planul autoritatilor japoneze de a elibera aceste ape in Oceanul Pacific a starnit ingrijorari si controverse la nivel international. Exista temeri ca deversarea apei contaminate in ocean ar putea avea impact asupra mediului marin si asupra lantului trofic, iar tarile din regiune si comunitatea internationala au cerut asigurari cu privire la impactul acestei actiuni.
Operatiunea de deversare a apei se face in cantitati foarte mici, intreg procesul urmand sa se intinda pe mai multe zeci de ani. Intreaga operatiune este considerata sigura de specialistii din cadrul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica. Prima etapa a operatiunii va dura aproximativ 17 zile si presupune deversarea a 7.800 de metri cubi de apa tritiata.
Deversarea apelor infectate in Pacific presupune riscuri semnificative, in aceasta discutie fiind incluse impactul asupra vietii marine si potentialele efecte asupra sanatatii umane. Tritiumul, desi emite radiatii de slaba energie, poate persista in mediu pentru o perioada lunga de timp. Monitorizarea continua, gestionarea adecvata a apei contaminate si transparenta in comunicarea cu comunitatea internationala sunt esentiale pentru a minimiza riscurile.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Se fac angajari la stat - vezi aici lista oraselor cu cele mai multe posturi si studiile de care ai nevoie
Dezamagire crunta la salarii, pentru studenti si absolventi: 3.500- 4.500 de lei pentru joburi entry-level
Art Set by GAEP: Companii de 2 miliarde de lei adopta arta pentru retentia si satisfactia angajatilor
Cererea masinilor electrice pe piata interna, in crestere
Partenerii nostri
Baza de calcul pentru concediu medical - este influentata de indicele de inflatie?
Ce conteaza cu adevarat pentru tinerii din generatia Z la locul de munca
Cum sa folositi SAGA pentru PFA: Ghid pentru evidente fiscal-contabile perfect legale
Imprumuturi intre societati: care sunt conditiile de acordare?
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?