Chiar daca inca nu s-a ajuns la o forma finala a acestei liste, varianta ei preliminara contine nu mai putin de 450 de activitati care in opinia celor de la NDRC ar trebui eliminat cat mai curand de pe piata. Conform crezului celor din NDRC, aceste activitati nu respecta legile si reglementarile relevante. De asemenea, aceste activitati ar fi nesigure, ar irosi resurse si ar polua mediul inconjurator. Ei bine, printre toate aceste 450 de activitati se numara si minarea de criptomonede, inclusiv cea de bitcoin.
Pana la acest moment, nimeni nu stie exact ce presupune includerea activitatii de minare a criptomonedelor pe aceasta lista a activitatilor care trebuie eliminate. Lista nu prevede o data limita pana la care eliminarea acestor activitati trebuie efectuata, ceea ce ar putea insemna ca vorbim despre o eliminare treptata a acestei activitati de pe teritoriul statului chinez. De asemenea, nu este cunoscut nici planul pe care il au chinezii pentru a reusi eliminarea acestei activitati din tara.
Criptomoneda este descrisa la acest moment ca fiind o moneda digitala, virtuala, care poate fi utilizata ca mijloc de plata. Criptomonedele vin cu cateva avantaje importante la pachet. In primul rand, asa cum ne arata si prefixul “cripto”, acest mijloc de plata utilizeaza criptografia, ceea ce inseamna ca aceste monede nu prea pot fi falsificate decat in conditii extraordinare. De asemenea, prin intermediul tehnologiilor descentralizate, utilizatorii acestor monede pot efectua plati sigure si anonime. In comparatie cu serviciile bancare clasice, utilizatorii nu mai sunt obligati sa se identifice, moneda virtuala ruland pe un registru public numit blockchain.
Acum probabil ca va intrebati care este metoda prin care aceste criptomonede sunt create, drept pentru care ajungem la partea de “minerit”. Mineritul implica utilizarea procesorului dintr-un dispozitiv pentru a rezolva anumite probleme complexe de matematica, rezultatul acestora generand monede. In aceste conditii, activitatea de minerit reprezinta la ora actuala o parte importanta a ecosistemului bitcoin, fiind activitatea care asigura printre altele si securitatea retelei.
Reteaua criptomonedei bitcoin este una distributiva, ceea ce inseamna ca toti cei care participa la retea contribuie la sustinerea acesteia, creand noduri de verificare. Practic, aceste noduri de verificare sunt cele care inregistreaza intreaga activitate din retea, adica fiecare tranzactie in parte. Apoi, fiecare tranzactie are nevoie de o validare pentru a merge mai departe. In aceste conditii, chiar daca cineva ar putea incerca sa falsifice blockchainul, ar fi aproape imposibil sa reuseasca sa pacaleasca toate nodurile din retea.
Ei bine, toata aceasta activitate nu ar putea fi facuta fara ajutorul minerilor. Minerii consuma in general o cantitate imensa de curent electric pentru a isi putea desfasura o astfel de activitate. In functie de eficienta cu care au minat, minerii vor primi o dovada de lucru (proof of work) si o suma mai mica sau mai mare de bitcoini.
Dupa lansarea bitcoinului, nu multi au fost cei care au avut incredere in sistem si care au vrut sa lucreze pentru a il intretine si pentru a il dezvolta. In aceste conditii, la inceputuri, minerii nu aveau nimic altceva de facut in afara de a lasa deschis calculatorul pentru perioade cat mai lungi pentru a putea acumula in timp un numar cat mai mare de bitcoini. Insa, in ziua de astazi, minarea bitcoinului cu calculatorul nu mai este deloc profitabila, curentul consumat fiind mai scump decat ceea ce castiga un miner din aceasta activitate.
In ziua de astazi, activitatea de minerit se face prin intermediul unui echipament dedicat, cu mineri specializati pe procesarea de blocuri. Echipamentul vine la pachet cu niste costuri imense, care pot fi amortizate mai mult sau mai putin. Cele mai mari companii din lume care se ocupa la ora actuala cu activitatea de minerit provin chiar din China. Activitatea acestor companii era deja si la acest moment destul de riscanta, costurile care erau necesare acestei activitati putand ajunge la niste valori impresionante. Insa, in conditiile in care activitatea de minare de criptomonede a fost pusa pe lista neagra a autoritatilor de la Beijing, companiile chinezesti care activeaza in acest domeniu vor avea o viata mult mai grea de acum incolo.
China avea la ora actuala un avantaj destul de important pe aceasta piata de minerit, costul energiei electrice fiind unul destul de scazut. Mai ales daca facem o comparatie cu costul energiei electrice din celelalte tari care se ocupa cu aceasta activitate la nivel inalt, precum tarile nordice sau Statele Unite. In conditiile de lucru din China, minarea de bitcoin se poate dovedi o activitate extrem de profitabila. Spre exemplu, costul de productie al unui bitcoin poate varia de la 300 pana la 400 de dolari, iar cel de vanzare este cu aproximativ 200 de dolari mai mare. In acest context, specialistii in domeniu au avansat in urma cu ceva timp ideea ca peste 60% dintre minerii de bitcoin din intreaga lume provin din China.
Toamna anului 2017 aducea pentru prima data vestea cum ca activitatea de minerit ar putea fi declarata ilegala in China, un furnizor de electricitate trimitand o notificare clientilor prin care le transmitea sa refuze oferirea serviciilor pentru minerii de bitcoin. La acel moment, Sichuan Electric Power Company si publicatia de stat Caixin au lansat informatia conform careia minerii de bitcoin din China activeaza ilegal si ca aceasta practica ar trebui oprita cat mai curand posibil.
Insa, in cele din urma, directorul companiei energetice si-a retras declaratiile, mai multe surse din companie transmitand ca nu exista nimic oficial in acest sens din partea autoritatilor. Totusi, incepand cu acel moment, discutiile pe aceasta tema au inceput sa apara tot mai des pe piata chineza. Chiar si asa, specialistii au fost de parere ca aceasta activitate nu va putea fi oprita prea curand, avand in vedere faptul ca statul chinez domina piata mondiala pe minerit.
Din pacate pentru companiile care intreprind aceasta activitate in China, primele semnale in aceasta directie au inceput sa apara tot in 2017. Mai intai, organismul de reglementare a inceput sa interzica ofertele initiale de criptomonede si sa inchida platformele de tranzactionare de criptomonede. In acelasi timp, statul chinez a inceput sa limiteze minarea de criptomonede, ceea ce le-a obligat pe multe firme sa migreze spre alte piete. In cele din urma, indiferent de miliardele de dolari pe care le aducea in economie, se pare ca activitatea de minare de criptomonede a ajuns aproape de sfarsit in China!
Ultimele NOUTATI
Firmele sunt afectate in continuare de lipsa fortei de munca. Avem zeci de mii de joburi disponibile, dar nu sunt doritori
Solutii Inovative pentru Pastrarea Igienei si Curateniei in spatiile de business
MEFI, ecosistemul de business complet pentru companiile din domeniul prestarilor de servicii din Romania
Partenerii nostri
Nerespectarea programului de lucru - poate surveni concedierea, daca nu este prevazuta in RI?
O alta Lege a salarizarii in sectorul bugetar este aproape imposibil de implementat
Control ANAF: Cum inregistram TVA stabilita suplimentar prin Decizia de impunere
Imprumuturi intre afiliati: ce cuprinde contractul si aspecte importante privind dobanda
Batalia judetelor pentru Cheile Bicazului s-a incheiat! Zona ramane OFICIAL in Neamt
Asistenta juridica gratuita si compensatii financiare pentru victimele mai multor infractiuni