Efectele mai putin cunoscute ale razboiului: care sunt cele trei tari ale caror economii sunt mai prospere, pe masura ce Putin continua agresiunile
efectele razboiuluirazboi ucraina
Razboiul din Ucraina are, din februarie pana acum, efecte dintre cele mai diverse, in aproape toate economiile lumii, sub o forma sau alta.
De la lanturile de aprovizionare, pietele de energie, pietele financiare si inflatie - totul se invarte in jurul acestui conflict neprovocat, pe care Rusia l-a declansat in tara vecina.
Doar ca mai exista unele efecte, unele mai putin vizibile la nivel macro, dar care se intampla si iau amploare din ce in ce mai mare.
Desi in mare parte consecintele razboiului sunt negative si chiar devastatoare, in special pentru ucrainenii invadati si agresati in mod direct, exista si efecte benefice pentru unii actori economici globali.
Mai oprecis, avem cateva tari ale lumii care au de castigat serios de pe urma acestui razboi. Economiile lor sunt in plina expasiune, de cand a izbucnit urgia in tara vecina.
Georgia, Armenia si Turcia inregistreaza cresteri economice impresionante, iar FMI spune ca aceasta performanta vine pe fondul razboiului
Este vorba despre
Georgia, Armenia si Turcia. Conform unei analize
CNBC,
"aceste economii sunt in plina expansiune pe masura ce razboiul lui Putin alunga migrantii si banii din Rusia".
"Georgia – o mica natiune din Caucaz de la granita de sud a Rusiei – alaturi de Armenia si Turcia, si-a vazut economia prosperand, pe fondul afluxului de rusi si a bogatiilor acestora ...
Cel putin 112.000 de rusi au emigrat in Georgia in acest an, potrivit rapoartelor. Un prim val de aproape 43.000 a sosit in urma invadarii Ucrainei de catre Rusia pe 24 februarie , in timp ce un al doilea val – al carui numar este mai greu de determinat – a intrat dupa mobilizarea militara a lui Putin din septembrie. Rusii au deschis peste 45.000 de conturi bancare in Georgia pana in septembrie, aproape dubland numarul de conturi detinute de rusi in tara ...
Fondul Monetar International (FMI), si-a majorat prognoza de crestere pentru Georgia pentru 2022 la 10%. O crestere a imigratiei si a fluxurilor financiare declansate de razboi, au fost printre motivele invocate pentru cresterea economica inregistrata de Georgia. De asemenea, Georgia pare a fi destinatia ideala pentru rusii ce fug din tara lor, pe de-o parte, datorita legaturilor sale istorice si economice cu Rusia, a locatiei sale strategice, iar pe de alta, datorita politicii sale liberale. Strainii care vin in Georgia pot munci sau pot deschide afaceri fara sa aiba nevoie de viza!
De asemenea, conform FMI, economiile Armeniei si Turciei cresc cu 11%, respectiv 5%", mai noteaza sursa citata.
In cazul Armeniei, FMI pune cresterea economica pe seama "fluxurilor mari de venituri externe, capital si forta de munca in tara".
De altfel, Turcia a acordat permise de sedere pentru 118.626 de rusi in acest an, potrivit datelor guvernamentale, in timp ce o cincime din vanzarile sale de proprietati straine in 2022 au fost realizate de rusi.
Foto: freepik.com