Desi premierul Theresa May se astepta la un scor ceva mai strans, voturile au aratat in cele din urma altceva. Nu mai putin de 391 de parlamentari britanici au votat “impotriva” noului acord negociat de May cu Uniunea Europeana, in timp ce alti 242 de parlamentari si-au aratat sustinerea pentru acest nou acord.
Luni seara, Theresa May si Jean-Claude Juncker anuntau ca au ajuns la un compromis in legatura cu frontiera irlandeza. Conform spuselor premierului britanic, noul acord asigura faptul ca asa numita “plasa de siguranta”, menita sa evite introducerea unei frontiere stricte cu Irlanda dupa Brexit, sa nu poata deveni permanenta.
Mai mult decat atat, cele doua parti au semnat in cursul serii de luni doua noi documente care sa puna capat discutiilor pe aceasta tema.
Primul pas dupa noua respingere din aceasta seara se va desfasura chiar in cursul zilei de miercuri, atunci cand va fi programat un nou vot. Prin acest nou vot urmeaza sa se stabileasca daca Marea Britanie va iesi in cele din urma din Uniunea Europeana fara un acord.
Bineinteles, aceasta este cea mai pesimista varianta care poate fi luata in calcul la aceasta ora, un Brexit “haotic si dezordonat” urmand sa aiba consecinte dintre cele mai grave din punct de vedere economic si nu numai in Regat, cat si in Uniunea Europeana.
In cele din urma, daca si varianta unui Brexit fara acord va fi respinsa in urma votului de miercuri, parlamentarii britanici se vor intalni din nou joi pentru a vota daca Marea Britanie trebuie sa ceara o amanare a iesirii efective din Uniunea Europeana. Desi in urma cu doua saptamani se vorbea despre o posibila amanare a Brexit-ului chiar si pana in anul 2021, Antonio Tajani, presedintele Parlamentului European, a afirmat la sfarsitul saptamanii trecute ca “Brexit-ul nu va putea fi amanat decat cu maximum cateva saptamani”.
De asemenea, varianta unui nou referendum pe aceasta tema prinde din ce in ce mai mult contur in Regatul Unit. In ultimele zile, tot mai multe voci transmit ca este nevoie de un nou referendum, situatia din acest moment ajungand intr-un punct extrem de critic.
Respingerea noului acord din aceasta seara da o noua sansa opozitiei parlamentare britanice de a cere alegeri anticipate. Jeremy Corbin, seful laburistilor din Marea Britanie, a fost primul care a adus in discutie, marti seara, posibilitatea convocarii alegerilor parlamentare anticipate.
De asemenea, Corbyn a declarat ca este nevoie de organizarea unor “negocieri politice pentru a se ajunge la un acord care sa primeasca votul Camerei Comunelor”.
Citeste si: Vacanta in Boracay. Tot ce trebuie sa stii pentru un sejur perfect: acte necesare, buget, obiective turistice
Ultimele NOUTATI
Game over pentru industria jocurilor de noroc din Romania! Guvernul Bolojan anunta o furtuna fiscala inclusiv pentru cazinourile online. "Niciodata nu a existat atata curaj!"
Noul pachet fiscal nu include majorarea impozitului pe tranzactiile bursiere – o veste buna pentru investitori
Surse - Proiectul final cu masurile fiscale pe care Guvernul il va prezenta Parlamentului. Impozit pe dividende de 16%, impozit specific pe cifra de afaceri a bancilor
Surpriza pe pietele internationale: Dobanzile coboara, iar Romania respira usurata, ne indepartam de riscul de retrogradare la categoria Junk, nerecomandata investitiilor
Programul Startup Nation 4 primeste unda verde: 22.000 de antreprenori, mai aproape de finantare. Inscrierile se redeschid, iar regulile se schimba
Gata cu apelurile false! Ce masura a luat ANCOM impotriva fraudelor telefonice
Partenerii nostri
Calendar ANAF: Ce declaratii fiscale se depun in luna iulie 2025
Plata fara document justificativ: Cum se inregistreaza in contabilitate
Cum sa va organizati corect documentatia contabila si sa evitati sanctiunile si intarzierile
Constructii fara autorizatie in 2025: ce prevede OUG 31 si cum se modifica Legea 50/1991
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Surse - Proiectul final cu masurile fiscale pe care Guvernul il va prezenta Parlamentului. Impozit pe dividende de 16%, impozit specific pe cifra de afaceri a bancilor
Surpriza pe pietele internationale: Dobanzile coboara, iar Romania respira usurata, ne indepartam de riscul de retrogradare la categoria Junk, nerecomandata investitiilor