Banca Centrala Europeana ne loveste acolo unde ne doare mai tare: statul roman se imprumuta USTURATOR de SCUMP
imprumuturibanca centrala europeana
Statul roman are nevoie de finantare pentru a sustine cheltuielile crescute, dar si pentru investitii, motiv pentru care e foarte important sa avem acces la bani cat mai
"ieftini", adica sa platim dobanzi cat mai reduse pe imprumuturi. Din pacate, de la vis la realitatea din prezent e cale foarte lunga. Tara noastra are parte de cel mai piperat cost de finantare din cadrul Uniunii Europene.
Conform datelor Bancii Centrale Europene, dobanzile bondurilor romanesti pe termen lung (10 ani) s-au dublat in ultimul an.
Avem cel mai mare deficit bugetar, cel mai mare deficit de cont curent si cea mai mare dobanda platita de un stat membru al Uniunii Europene.
"Astfel, BCE arata ca bondurile Romaniei pe 10 ani sunt remunerate cu o dobanda de 6,20% la final de martie 2022, in timp ce ale tarii vecine, Bulgaria, sunt taxate cu doar 1,09%. Dobanda la titlurile de stat ale Romaniei a crescut de 2,09 ori in ultimul an, in timp ce Bulgaria, are o rata a imprumutului pe termen lung de sase ori mai mica decat Romania (...)
Aproape la fel de scump ca noi se imprumuta Ungaria, unde dobanda bondurilor pe 10 ani a ajuns la 5,92% de la 2,68% in martie 2021. Urmeaza apoi Polonia cu 4,83% dobanda in martie 2022 fata de numai 1,53% in martie 2021", arata o analiza
economica.net.
Te-ar putea interesa si: Pensionarii de lux ai Europei. In ce tari pensionarii primesc mii de euro, dupa o viata de munca
Intre timp, inflatia in Romania este galopanta, iar analistii economici anticipeaza ca Banca Nationala va interveni din nou pe piata monetara, prin majorarea dobanzii de referinta. Pana la finele anului, am putea asista la o crestere de pana la 5% a dobanzii cheie. Inflatia e asteptata sa sara, in lunile de vara, de pragul de 11,2% previzionat pentru luna iunie ca fiind apogeul scumpirilor.
Amintim faptul ca, de curand,
Agentia de rating Fitch a reevaluat ratingul de tara al Romaniei, mentinandu-l la "BBB minus" cu perspectiva negativa. Astfel, primim ultima nota din categoria "investment-grade", ceea ce inseamna ca suntem la doar un pas de a nu mai fi recomandati ca tara oportuna pentru investitii. Cu toate acestea, in evaluarea Agentiei, analistii noteaza si elemente pozitive, cum ar fi coerenta de la nivel guvernamental, dar si angajamentele luate de Guvern, atat in plan social, cat si economic, prin strategiile de reforme pe care si le-a setat ca obiectiv in perioada urmatoare.