Bancherii americani se pregatesc de recesiune: este un semnal pentru toate bancile lumii?
recesiunepreviziuni economicebanci
Marile banci de peste ocean s-ar pregati de recesiune, cred expertii. Situatia tulbure din economia globala ii determina pe bancheri sa priveasca cu scepticism catre viitor.
"Cele mai recente raportari financiare ale marilor banci americane au oferit o imagine eterogena a mediului financiar in trimestrul al patrulea al anului trecut. Inflatia, reducerea numarului de tranzactii in zona de investitii, scaderea consumului si pregatirile pentru recesiune, inclusiv o combinatie de crestere a rezervelor si a provizioanelor, au oferit cateva surprize bune dar si rele pentru investitori", crede analistul eToro, Bogdan Maioreanu.
Acesta sustine ca, in ultimii ani, institutiile financiare au fost printre favoritele investitorilor, dar este mai putin sigur ca lucrurile vor ramane asa. Conform ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat, la sfarsitul trimestrului al 4-lea din 2022, 76% dintre investitorii romani detineau active din industria serviciilor financiare. Cu toate acestea, atunci cand au fost intrebati cum va arata portofoliul lor in urmatoarele trei luni, doar 73% au declarat ca vor mai detine in continuare active in acest sector. Ultimele rapoarte financiare ale marilor banci americane ii ingrijoreaza pe investitori din cauza cresterii abrupte a cheltuielilor si a provizioanelor dar si a scaderii profitabilitatii.
Goldman Sachs (GS) a avut un T4 dezamagitor, profiturile sale ratand cu mult asteptarile Wall Street, de 5,95 dolari. Profitul pe actiune a scazut la 3,32 dolari, de la 8,25 dolari in trimestrul al treilea si de la peste 10 dolari la sfarsitul lui 2021. Provizioanele pentru pierderile din credite au crescut la 972 de milioane de dolari, de la 344 de milioane in urma cu un an. In timp ce veniturile au ratat estimarile, cheltuielile cu compensatiile si beneficiile pentru personal au crescut la 3,76 miliarde de dolari de la 3,25 miliarde de dolari in urma cu un an. Compania se concentreaza asupra restructurarii, iar numarul de angajati a scazut cu 600 de persoane in ultimul trimestru din 2022, existand stiri care arata ca alte 4.000 de persoane urmeaza sa fie concediate. Pretul actiunilor a pierdut 5% dupa rapoartele privind castigurile, dar este inca in crestere cu 0,83% in acest an.
In schimb, JP Morgan (JPM) a inregistrat cifre foarte bune, depasind asteptarile analistilor. Banca si-a majorat profitul cu 6% si a avut venituri de 35,57 miliarde de dolari, fata de o estimare de 34,3 miliarde de dolari. Profitul pe actiune in T4 a fost de 3,56 dolari, mai mare decat estimarile analistilor, de 3,1 dolari. Insa provizioanele au crescut la 2,29 miliarde de dolari, de la 1,29 miliarde in urma cu un an, ingrijorand investitorii. Pretul actiunilor a scazut cu 2% dupa anuntarea rezultatelor, dar este in crestere cu 1,07% de la inceputul acestui an.
Bank of America (BAC) a inregistrat si ea rezultate foarte bune in T4, raportand o crestere a profitului cu 2% si o majorare a veniturilor cu 11%, la 24,5 miliarde de dolari. Bank of America a pus deoparte 1,09 miliarde de dolari in provizioane pentru pierderi din credite in ultimul trimestru, fata de 0,9 miliarde de dolari in trimestrul anterior. Acest lucru a starnit ingrijorarea investitorilor cu privire la expunerea bancii in conditiile unei posibile recesiuni. Pretul actiunilor a scazut cu 2,6% dupa anuntarea rezultatelor, dar este inca in crestere cu 0,6% de la inceputul anului pana in prezent.
Goldman Sachs se asteapta ca anul 2023 sa fie mai putin turbulent pentru piete, in conditiile in care inflatia se va domoli, iar marile banci centrale se apropie de finalul ciclurilor de inasprire a conditiilor financiare. O recesiune usoara in 2023 este scenariul de baza pentru BAC, care vede cheltuielile legate de consum ramanand puternice, dar incetinind. JP Morgan vede aceeasi recesiune usoara, dar se asteapta ca veniturile sale sa fie sustinute de cheltuielile cu cardurile de credit. In noiembrie, creditul de consum a crescut la o rata anuala ajustata sezonier de 7,1%.
Ultimele date privind cheltuielile legate de consum publicate de Federatia Americana de Retail (National Retail Federation) au aratat o incetinire a acestora. Vanzarile cu amanuntul ajustate la inflatie au scazut cu 1% in decembrie, a doua luna consecutiva de scaderi de 1%. De asemenea, a fost primul sezon de sarbatori de iarna din 2008 si, inainte de acesta, din 2001, in care vanzarile cu amanuntul au scazut cu 1% sau mai mult atat in noiembrie, cat si in decembrie.
Bancile americane au fost favorizate de ratele ridicate ale dobanzilor in trimestrul patru al anului trecut. Cu toate acestea, lipsa tranzactiilor legate de investitii, cresterea costurilor si pregatirile pentru recesiune au dus la aceste rezultate mixte. Cu rezerve mari pentru eventuale pierderi din credite neperformante, bancile sunt mai bine pozitionate pentru un scenariu de recesiune in 2023.
Foto: freepik.com