Bancile din Romania se tin bine. Profit net de 3,8 miliarde de lei la jumatatea celui de-al doilea an al pandemiei
profit banci romanestiprofit banca transilvaniarezultate cec bank
Institutiile de credit care activeaza in tara noastra au rezistat bine in fata germenilor de criza cauzati de pandemia de coronavirus, reusind niveluri ale profiturilor ca-n vremurile bune.
Prima jumatatea a anului in curs a fost incheiata de majoritatea bancilor cu rezultate pozitive.
Profiturile nete ale celor mai profitabile banci au insumat 3,8 miliarde de lei, mai mari 43,9%, in comparatie cu 2,64 miliarde de lei, primele sase luni ale anului trecut.
In primul semestru din 2021, Banca Transilvania, cea mai mare banca din sistem, a fost campioana si in ce priveste castigul net: 901 milioane de lei, mai mare cu 48,33%. Rezultatul a fost obtinut si datorita scoaterii din bilant a unor provizioane constituite in 2020, la inceputul pandemiei.
Veniturile din taxe si comisioane s-au majorat cu 27%, iar o parte din activele bancii au fost re-evaluate in crestere, ca urmare a revenirii economice.
Totodata, Banca Transilvania s-a dovedit a fi si unul dintre cele mai puternice branduri romanesti, conform clasamentului realizat de revista BIZ si de Unlock Research, BrandRo.
Astfel, BT este pe pozitia 27 dintre cele 50 ocupate de branduri preferate de romani.
Topul masoara puterea marcilor din perspectiva investitiei de incredere si afectivitate acordata de consumatori, fara a lua in calcul indicatori financiari sau comericali.
Profituri de peste 600 de milioane de lei pentru BCR si BRD
Pe locul urmator in clasamentul profiturilor din primul semestru al acestui an este BCR, cu 690,8 de milioane de lei, in crestere cu 38,50%, fata de prima jumatate a anului 2020.
BCR este urmata de BRD, cu 626 de milioane de lei, mai mare cu 51%, cea mai mare crestere procentuala in randul primelor sapte banci din Romania.
Cele mai mici modeste cresteri procentuale le-au realizat CEC Bank si ING: 13%, respectiv, 19%.
CEC Bank a avut un profit net preliminar de 208,4 milioane de lei, peste nivelul prevazut in buget.
Cea mai veche banca inca in activitate din Romania si-a continuat cresterea prin atragerea de noi clienti si acordarea de finantari in principal sectorului privat, activele bancii crescand cu 7,7% de la inceputul anului, pana la 44,4 miliarde de lei, acesta fiind un nou nivel record.
Insa, cea mai mare crestere procentuala apartine Libra Internet Bank: 416%, la 123,22 milioane de lei. Banca a reusit sa ajunga pe locul opt in topul bancilor in functie de profit, dupa ce, in primul semestru din 2020, profitul se diminuase cu 53%.