Bancile se apara in scandalul momentului: avem obligatia de a verifica capacitatea de rambursare a fiecarui debitor. Consiliul Concurentei are alte banuieli
scor de creditbiroul de creditcontroale banci
Sectorul bancar romanesc e luat din nou in vizor de suspiciuni serioase, dupa ce Consiliul Concurentei a anuntat ca se fac verificari privind potentiala limitare a accesului la finantare pentru unii clienti ai bancilor. Bancile se apara.
Concret, ar fi vorba despre modul cum se calculeaza
scorul de credit, in baza caruia clientii ajung sa fie acceptati sau refuzati la contractarea unei finantari. Stim cu totii ca un credit slab nu iti este deloc de folos cand doresti sa primesti o finantare, fie te poti trezi cu un refuz din partea bancii, fie cu anumite conditii de creditare mai dure.
"Inspectiile s-au terminat. Au durat trei zile in cursul saptamanii trecute si au vizat Biroul de credite si 12 grupuri bancare.
Stiti ca avem deja in derulare o investigatie in care ne uitam la modul cum stabilesc bancile dobanzile, cum stabilesc indicele care sta la baza stabilirii dobanzilor – ROBOR.
De data asta este un subiect conex. Nu ne uitam la dobanda, ci ne uitam la accesul la credite, la conditiile de creditare. Suspiciunea este ca, prin modul cum se calculeaza scorul de credit, este blocat accesul unor clienti la credite si se ingreuneaza refinantarea”, a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, citat de
Agerpres.
Care e pozitia bancilor
"Asociatia Romana a Bancilor si bancile membre au o conduita conforma normelor de concurenta, aceasta reprezentand o preocupare permanenta si prioritara la nivelul comunitatii bancare. In acest sens, la nivelul comunitatii bancare, a fost adoptat Ghidul privind conformarea cu regulile de concurenta prin intermediul caruia participantii si-au asumat angajamentul de a da dovada, in desfasurarea activitatilor, de un comportament onest si conform cu prevederile legale aplicabile in domeniul concurentei. Acest ghid acopera activitatile desfasurate in cadrul Asociatiei si prin adoptarea acestuia se incurajeaza un mediu concurential efectiv in sectorul financiar-bancar”, a transmis Asociatia Romana a Bancilor.
Aceeasi sursa citata mai mentioneaza urmatoarele: "Bancile au obligatia sa verifice bonitatea si capacitatea de rambursare a fiecarui debitor, iar printre instrumente se afla si verificarile la Biroul de Credit. Acesta este un aspect reglementat, obligatoriu si functioneaza dupa norme europene stabilite in materie pentru asigurarea cerintelor de natura prudentiala, la care si Romania este parte.
Astfel, institutiile de credit au datoria de a utiliza prudential bazele de date disponibile la nivel national in vederea determinarii comportamentului de plata. Modalitatea de utilizare a acestor informatii este distincta la nivelul bancilor, in functie de apetitul de risc al fiecareia. Pentru a asigura o creditare responsabila, finantarile oferite de banci trebuie directionate in conditii de predictibilitate si siguranta, cu certitudinea incasarii ulterioare".
Foto: freepik.com