Casele de Ajutor Reciproc (CAR) sunt organizatii cu o orientare cooperativa, construite si gestionate de membrii acestora in beneficiul comun. Ele functioneaza pe baza principiului fundamental al ajutorului reciproc, unde membrii contribuie cu sume regulate intr-un fond comun. Acest fond este utilizat ulterior pentru a acorda imprumuturi sau sprijin financiar membrilor care se confrunta cu dificultati. Un aspect definitoriu al CAR-urilor este orientarea lor non-profit, concentrandu-se in principal pe furnizarea de servicii financiare care aduc beneficii intregii comunitati.
CAR-urile promoveaza solidaritatea si sprijinul reciproc intre membrii comunitatii, consolidand legaturile sociale. Membrii au acces la sprijin financiar in situatii dificile, fara a apela la institutiile financiare traditionale. In plus, CAR-urile ofera dobanzi reduse si stabilite, in general, in moneda locala. In acelasi timp insa, exista si anumite dezavantaje ale acestor CAR-uri. Spre exemplu, fondul comun al CAR-urilor poate fi limitat, afectand capacitatea organizatiei de a oferi sprijin financiar. De asemenea, functionarea CAR-urilor depinde de contributiile membrilor, iar o participare scazuta poate afecta functionarea acestora.
Potrivit Sortter, pentru a deveni membru al unui CAR, trebuie sa ai cel putin 18 ani si sa te inscrii intr-o astfel de organizatie, prezentand o cerere de inscriere si actul de identitate. Unele CAR-uri solicita inregistrarea fizica la sediul lor, in timp ce altele permit inscrierea online. De-a lungul timpului, va trebui sa contribui in mod regulat in calitate de membru pentru a mentine fondul social si fondul personal activ.
Casele de Ajutor Reciproc ofera o varietate de imprumuturi, avand de obicei un plafon maxim in jur de 10.000 de euro, pentru a raspunde nevoilor financiare ale membrilor lor. Aceste imprumuturi variaza in functie de regulile si politicile fiecarui CAR, putand fi imprumuturi de urgenta, pentru nevoi personale, de sanatate sau pentru refinantare. Conditiile de creditare ale CAR-urilor pot atrage persoane care, din diverse motive, nu se pot baza pe institutiile bancare sau nebancare.
Diferenta principala intre un CAR si o institutie financiara nebancara (IFN) sau banca consta in scopul si structura lor. CAR-urile sunt organizatii non-profit, orientate spre sprijinirea comunitatii, in timp ce IFN-urile si bancile sunt entitati cu scop comercial, care vizeaza obtinerea de profit. Prin urmare, CAR-urile ofera imprumuturi la dobanzi reduse sau stabilite, comparativ cu IFN-urile care pot impune dobanzi mai mari pentru diverse tipuri de credite.
Te-ar putea interesa si Credit de nevoi personale pentru renovarea locuintei: conditiile BRD si Banca Transilvania
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
5 accesorii de iarna pe care orice sofer ar trebui sa le aiba in masina
7 sfaturi pentru incalzirea masinii corect in zilele recile – greseala pe care o fac multi
Nu pleca pe drum fara a face asta! 5 recomandari esentiale pentru sofatul iarna
Cel mai bun anunt de angajare in 2024. Cum sa il scrii, ca sa atragi numai candidati de calitate
Cauti personal pentru firma ta? Descopera aceste 5 intrebari neasteptate pe care orice angajator ar trebui sa le puna in interviuri
Cate tipuri de credite bancare exista si care e diferenta dintre ele? Ipotecar, de nevoi personale, imobiliar?
Partenerii nostri
Pensia pentru limita de varsta - documente emise de angajator
Suprapunerea certificatelor medicale - Care va fi modul de plata? Cum se va trece Declaratia 112?
Blocul National Sindical cere autoritatilor sa REDUCA impozitarea pe munca
Aspecte juridice critice in imbunatatirea managementului fortei de munca
Cele mai importante reglementari pentru institutiile de credit in 2024
Salariatul nu este apt pentru locul de munca: "Suntem obligati sa ii oferim alt post in firma?"
Te-ar putea interesa si
Nu pleca pe drum fara a face asta! 5 recomandari esentiale pentru sofatul iarna
Cel mai bun anunt de angajare in 2024. Cum sa il scrii, ca sa atragi numai candidati de calitate