Credeati ca bancile o duc bine? Nici IFN nu merg deloc rau. Au acordat credite record: 37,5 miliarde de lei
credite ifnrecord credite ifncredite pentru imm
Se spune ca o banca iti ofera o umbrela cand este soare si ti-o cere inapoi cand incepe sa ploua. Ei bine, nici institutiile financiare nebancare (IFN) din Romania nu sunt mai prejos, romanii apeland din ce in ce mai des la banii pe care ii pot imprumuta de la acestea. Asa se face ca valoarea creditelor acordate de IFN a depasit 37,5 miliarde de lei, la jumatatea acestui an, plus 6,7% fata de primele 6 luni din 2020, potrivit unei analize KeysFin.
In primul an al
pandemiei, creditele acordate de IFN inscrise in Registrul General crescusera cu 2,3%, la 35,2 miliarde de lei, dar, in decembrie 2020, erau cu 4% sub nivelul istoric de 36,8 miliarde de lei atins in decembrie 2008.
IFN incluse in categoria Activitati multiple de creditare au acordat peste 98% din totalul imprumuturilor, in timp ce institutiile incluse in categoria Leasing financiar au creditat doar 1,8% din total, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei.
"Daca, initial, pandemia s-a tradus printr-o reticenta a IFN-urilor in creditarea economiei, in baza cresterii aversiunii la risc, dar si a scaderii cererii ca urmare a incertitudinilor legate de propria pozitie financiara, in toamna lui 2020, lucrurile au inceput sa revina la normal, iar, in prima jumatate a lui 2021, am atins maximul istoric pentru valoarea creditelor acordate de IFN-uri.
Cele doua programe guvernamentale IMM Leasing si IMM Factor pot sustine piata in cazul implementarii, insa, riscul major pe termen scurt il reprezinta deteriorarea semnificativa a portofoliului de credite acordate de IFN-uri prin prisma accentuarii vulnerabilitatilor companiilor si ale populatiei, ca urmare a impactului economic al valului 4 de COVID-19, a deprecierii monedei nationale, precum si a scumpirii creditarii, materiilor prime, energiei si gazelor", a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin.
Credite pentru IMM, acordate de IFN
Spre deosebire de sectorul bancar, IFN crediteaza in special companiile nefinanciare: 77% fata de 46%, in cazul institutiilor de credit, potrivit datelor de la sfarsitul primului trimestru din 2021.
Din punct de vedere al dimensiunii companiilor, datele BNR arata ca IFN au finantat preponderent sectorul IMM-urilor: aproximativ 85% din valoarea creditelor acordate companiile nefinanciare, potrivit datelor din martie 2021.
Companiile inca apeleaza la creditele in valuta, in timp ce populatia s-a reorientat, in ultimii ani, catre imprumuturi in lei, fapt care-i supune pe cei din urma riscului presupus de cresterea dobanzii de politica monetara a BNR in crestere.
Potrivit analizei, 82% dintre creditele IFN acordate firmelor sunt in valuta, comparativ cu doar 9% in cazul populatiei, conform datelor de la sfarsitul primului semestru al anului 2021.
Cea mai mare IFN a facut profit de 121 milioane de lei
Dupa valoarea activelor totale, Unicredit Leasing Corporation IFN SA a fost cel mai mare IFN din Romania, cu 5,3 miliarde de lei, reprezentand 13% din total in 2020.
Pe locurile urmatoare, s-au situat: BCR Leasing IFN SA, cu active totale de 2,7 miliarde de lei (7% din total), Unicredit Consumer Financing IFN SA, cu active totale de 2,3 miliarde de lei (6% din total), Deutsche Leasing Romania IFN SA si Impuls Leasing Romania IFN SA, potrivit datelor de la Ministerul Finantelor Publice analizate de specialistii KeysFin.
In ce priveste rezultatul net, Unicredit Leasing Corporation IFN SA a avut cel mai mare profit dintre IFN locale, de aproape 121 milioane de lei si a generat 13,5% din total in 2020.
Pe locul al doilea in topul profitului net inregistrat in 2020 s-a situat Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, cu 96,5 milioane de lei, urmat de: BT Leasing Transilvania IFN SA, cu 58 milioane de lei, Unicredit Consumer Financing IFN SA, cu 57,9 milioane de lei, si Agricover Credit IFN SA, cu aproape 47 de milioane de lei.
Risc de deteriorare a portofoliului de credite
Potrivit studiului realizat de KeysFin, datele BNR arata o corelatie pozitiva si puternica, de cel putin 0,7 (cu exceptia absentei legaturii dintre IFN si fondurile de investitii) intre activele IFN si cele ale celorlalte componente ale sistemului financiar, in special in raport cu cel bancar, fapt care presupune o probabilitate mai mare de contagiune in situatia materializarii unui risc de finantare si/sau lichiditate.
Rata creditelor neperformante (intarzieri la plata ratelor mai mari de 90 de zile), inregistrata de portofoliul de credite acordate de IFN companiilor a fost de 2,5%, in timp ce, in cazul populatiei, rata era de 8,1%, la sfarsitul lunii martie 2021.
In 2020, creditele restante si indoielnice au scazut cu 24%, la 471,7 milioane de lei, dar nivelul total al provizioanelor aferente creditelor restante si indoielnice a crescut cu 2% la aproape 2,4 miliarde de lei, indicand, inca de sfarsitul anului trecut, o deteriorare a serviciului datoriei aferent acestor credite, conform analistilor KeysFin.
Analiza KeysFin are la baza rezultatele raportate la Ministerul Finantelor Publice de 165 de IFN (93%) dintre cele 178 incluse in Registrul General al Bancii Nationale a Romaniei, la data de 27 septembrie 2021.