Pretul pandemiei: peste 9 milioane de euro daune platite de asiguratorii din Romania victimelor COVID-19
pagube pandemieasigurari covid19daune covid19
Criza medicala din Romania costa tot mai scump, in cel mai propriu mod, dar si in vieti omenesti. Pe langa costurile suportate de bugetul de stat, vietile pierdute din cauza COVID-19 lasa goluri adanci in familii a caror amara compensare este ca rudele pierdute erau asigurate.
De la inceputul pandemiei, intre lunile martie 2020 si august 2021, companiile de asigurari din tara noastra au platit ca urmare a efectelor imbolnavirii cu
SARS-CoV-2, inclusiv a deceselor cauzate de acest virus, indemnizatii de 9,37 milioane de euro, in baza politelor de viata si de sanatate.
Peste 10.000 de familii au beneficiat, pana acum, in perioada pandemiei, de protectia financiara oferita de o polita de asigurare facultativa.
Pana in prezent, 43.039 de persoane diagnosticate cu SARS-CoV-2 au murit in Romania.
Desi, de regula, unii asiguratori excludeau din polite riscurile cauzate de epidemii si pandemii, acum, pentru a veni in sprijinul clientilor a caror stare de sanatate ar putea fi afectata de COVID-19, au decis sa evalueze fiecare solicitare in parte sau sa adapteze produsele pentru a face posibila plata de indemnizatii pentru riscurile cauzate de COVID-19.
"Marea majoritate a companiilor de asigurari si-a adaptat activitatea in context pandemic, pentru a largi si adapta sfera de acoperiri si la riscurile generate de COVID", a explicat Alexandru Ciuncan, director general UNSAR.
Plus 24% la primele subscrise
In primul semestru din 2021, volumul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari de viata a crescut cu 24% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, in timp ce asigurarile de sanatate s-au dezvoltat cu 8%, arata datele Autoritatii de Supraveghere Financiara.
Aceste evolutii reflecta faptul ca asigurarile de viata si asigurarile voluntare de sanatate raspund nevoilor romanilor, dar si ca ele au devenit un instrument de protectie din ce in ce mai des folosit.
"Pandemia este, probabil, una dintre cele mai mari provocari ale lumii contemporane careia trebuie sa-i facem fata. Chiar daca, din pacate, multe familii sunt in continuare vulnerabile din punct de vedere financiar, deficitul de protectie existent poate fi diminuat cu ajutorul politelor de asigurare", a declarat Adrian Marin, presedintele UNSAR.
In acest context, asigurarile de viata si asigurarile voluntare de sanatate sunt solutii accesibile pentru reducerea vulnerabilitatii familiilor si a dezechilibrelor sociale, acestea completand protectia oferita de sistemul public.