Gestionarea bugetului nu este deloc usoara pentru cei cei nu au venituri sigure si constante, aceasta fiind una dintre cele mai mari provocari cu care se confrunta freelancerii. Daca nu vrei sa ajungi in situatii neplacute, este nevoie de o organizare exemplara atunci cand nu stii care sunt banii care iti vor intra in cont pe parcursul unei luni. Chiar si atunci cand stii foarte bine care iti sunt cheltuielile si veniturile este posibil sa fii luat uneori prin surprindere de anumite probleme pe care nu le-ai anticipat, lucrurile complicandu-se insa si mai mult atunci cand nu stii pe ce castiguri te poti baza!
Uite patru metode simple pe care le poti pune in practica si tu daca iti doresti o gestionare mai buna a bugetului!
Este bine sa stii mereu de cati bani ai nevoie pentru a iti acoperi cheltuielile lunare. Incepe cu o analiza asupra cheltuielilor fixe pe care trebuie sa le platesti pentru a evita sa intri in alte probleme, in aceasta categorie intrand intretinerea, telefonul, internetul, utilitatile, rata la credit si asa mai departe. Apoi, gandeste-te la cheltuielile flexibile si incearca sa iti dai seama cati bani dai in fiecare luna pe mancare, haine, iesiri in oras si asa mai departe. Nu uita nici de cheltuielile de business pe care le ai, in aceasta categorie putand fi incluse si taxele pe care trebuie sa le platesti catre stat.
Freelancing-ul iti permite sa preiei contracte noi oricand ai timp pentru o noua colaborare, insa nu trebuie sa iti faci planuri doar gandindu-te ca sigur vei incheia un contract nou peste cateva zile. Atunci cand iti pui la punct bugetul este recomandat mai degraba sa fii realist si sa te bazezi in special pe acele venituri despre care stii sigur ca iti vor intra in cont!
Unul dintre cele mai mari dezavantaje pe care le ai atunci cand esti freelancer este legat de nesiguranta pe care o ai in privinta unui castig minim lunar. Tocmai din acest motiv este recomandat sa ai un fond de rezerva care sa iti permita sa depasesti mai usor perioadele in care lucrurile nu merg chiar asa cum ti-ai dori tu. In plus, in caz de forta majora, este de preferat sa iti poti acoperi cheltuielile pentru cel putin sase luni, daca nu chiar un an!
In cazul in care iti raman bani dupa ce ai platit toate cheltuielile, este de preferat sa ii depozitezi intr-un cont de economii sau sa ii investesti in ceva care iti poate aduce in timp venituri pasive. Nu uita sa te gandesti si la anii in care nu vei mai putea munci ca acum! Potrivit specialistilor financiari, este recomandat sa economisesti lunar cel putin 10-20% din ceea ce castigi.
Ultimele NOUTATI
Cererea masinilor electrice pe piata interna, in crestere
Fa bani in timpul liber. Cum sa iti rotunjesti veniturile dupa program
7 metode de a castiga bani fara sa iesi din casa
10 greseli pe care toti soferii le fac iarna - esti sigur ca nu le faci si tu?
OpenAI obtine finantare de 6,6 miliarde de dolari si este evaluata la 157 de miliarde de dolari
Partenerii nostri
Cercetare disciplinara. Abatere savarsita de 3 salariati
CNPP: pensie medie de 2.735 de lei, in septembrie - cati pensionari exista in Romania?
Puteti concedia un angajat pentru absente nemotivate? Depinde!
Imprumuturi intre societati: care sunt conditiile de acordare?
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?