Una dintre cele mai importante institutii bancare din nordul continentului european se confrunta cu acuzatii grave din partea autoritatilor. Nordea, o banca de renume din regiunea nordica, este acuzata de incalcarea legii Danemarcei impotriva spalarii banilor intre anii 2012 si 2015.
Nordea este una dintre cele mai mari institutii financiare din regiunea nordica a Europei, avand o prezenta semnificativa in tari precum Suedia, Finlanda, Norvegia si Danemarca. Fondata in anul 2000 prin fuziunea mai multor banci din regiune, Nordea ofera o gama larga de servicii financiare si bancare, inclusiv servicii de retail banking, corporate banking, wealth management si insurance. Fuziunea a avut ca scop crearea unei banci puternice, capabile sa concureze la nivel international si sa ofere servicii financiare complete clientilor din intreaga regiune nordica.
Danemarca are un cadru legislativ riguros pentru combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, aliniat cu standardele internationale si reglementarile Uniunii Europene. Legea principala care reglementeaza acest domeniu este Legea impotriva spalarii banilor (Anti-Money Laundering Act), cunoscuta in daneza ca “Hvidvaskloven". Institutiile sunt obligate sa monitorizeze tranzactiile clientilor pentru a detecta activitati neobisnuite sau suspecte. Orice tranzactie suspecta trebuie raportata catre Autoritatea Daneza pentru Spalarea Banilor (Financial Supervisory Authority - FSA) printr-un raport de activitate suspecta (SAR).
Unitatea Speciala pentru Criminalitate (NSK) a afirmat ca banca Nordea a incalcat legea prin faptul ca nu a investigat suficient tranzactiile clientilor rusi si nu a respectat avertismentele legate de tranzactiile prin casele de schimb valutar din Copenhaga. NSK a declarat intr-un comunicat ca nu a gasit motive pentru a aduce acuzatii impotriva unor persoane individuale in acest caz, care se refera la tranzactii de peste 26 de miliarde de coroane (3,77 miliarde de dolari).
Ancheta asupra masurilor luate de Nordea impotriva spalarii banilor a inceput in 2016, iar banca a pus deoparte provizioane pentru amenzile posibile. ”Nordea nu este de acord cu acuzatiile si nici cu evaluarea juridica”, a declarat banca finlandeza intr-un comunicat, mentionand ca isi sustine ”provizioanele actuale adecvate pentru procesele si procedurile slabe de combatere a spalarii banilor”.
Unitatea de politie a declarat ca Nordea a incalcat obligatiile in mod repetat. ”Ca urmare, 26 de miliarde de coroane au intrat in banca, desi exista suspiciunea ca acesti bani ar putea fi legati de spalarea banilor.”, transmit oficialii NSK.
Citeste si: Ce se va intampla din luna august cu dobanzile la banci, dupa decizia BNR de a taia dobanda-cheie
Sursa foto: unsplash.com
Ultimele NOUTATI
Mai putini bugetari in Romania! Coalitia pro-europeana vrea cel mai mic Guvern de dupa Revolutie
Building Companion: Digitalizarea industriei constructiilor, un pas firesc in evolutia acestui domeniu Peste 84% dintre accesari sunt mobile
Romanii, ahtiati dupa criptomonede. Suma colosala pe care au investit-o iti arata ca oamenii au bani
Partenerii nostri
INS: Rata somajului in trimestrul III din 2024 a fost de 5,6%, in crestere
INS: Castigul salarial mediu net in luna octombrie a fost 5.268 lei, in crestere
Amortizare Mijloace Fixe: Ghid, Exemple
SAF-T pentru contribuabili mici: Cum va asigurati ca declaratia dvs. NU va contine erori
Reguli noi la inregistrarea contractului de inchiriere la ANAF, de la 1 ianuarie 2025
Alegerile prezidentiale 2024 au fost ANULATE de Curtea Constitutionala
Te-ar putea interesa si