Contextul economic actual este unul dificil pentru toata lumea, fiind marcat de cresterea accelerata a inflatiei si de o explozie a dobanzilor. Chiar si asa insa, populatia si firmele continua sa se imprumute de la banci, ultimele date ale Bancii Nationale a Romaniei dovedind acest lucru.
Potrivit ultimului raport BNR, creditele acordate de banci firmelor si populatiei s-au majorat in prima luna a anului cu 0.1% fata de luna precedenta, pana la un nivel de 364,069 miliarde de lei. Aceasta crestere este inregistrata pe fondul unui avans cu 0.2% al imprumuturilor in lei si al unei scaderi de 0.1% a celor in valuta exprimate in lei.
Creditul in lei, cu o pondere de 68,9% in volumul total al creditului neguvernamental, s-a majorat cu 0,2%, iar creditul in valuta exprimat in lei, cu o pondere de 31,1% in totalul creditului neguvernamental, s-a diminuat cu 0,1% (0,4% in cazul exprimarii indicatorului in euro), se mai arata in comunicatul emis de BNR.
In raport cu intervalul similar din anul 2022, creditul neguvernamental a inregistrat o crestere cu 11,5% (-3,1% in termeni reali), pe fondul majorarii cu 6,4% a componentei in lei (-7,5% in termeni reali) si a cresterii cu 24,9% a componentei in valuta exprimata in lei (25,5% in cazul exprimarii indicatorului in euro).
In schimb, creditele in lei acordate populatiei, in valoare de 146,356 miliarde, au scazut cu 0,3% in ianuarie fata de decembrie 2022, dar au crescut cu 6,6% comparativ cu luna ianuarie a anului anterior. Pe segmentul companiilor, creditele in lei au ajuns la un nivel de 104,522 miliarde, in crestere cu 1% fata de decembrie 2022 si cu 6% fata de ianuarie 2022.
Creditul neguvernamental in valuta, acordat gospodariilor populatiei, a ajuns la un nivel de 24,219 miliarde de lei, in scadere cu 1,7% fata de ultima luna din anul trecut si cu 10,9% fata de ianuarie 2022. Creditele in valuta acordate companiilor au totalizat 88,971 miliarde de lei, consemnand o crestere de 0,4% in ianuarie 2023 fata de luna precedenta si de 40,2% fata de perioada similara a anului trecut.
Astfel, creditul guvernamental a consemnat o crestere cu 0,6% in prima luna a acestui an fata de luna decembrie 2022, pana la 176,185 miliarde lei. In comparatie cu prima luna a anului trecut, acesta s-a majorat cu 5,1% (-8,6% in termeni reali).
Ultimele NOUTATI
Piata cripto sufera lichidari de peste 730 milioane USD pe fondul scaderii Bitcoin-ului sub 102.000 USD
Coinbase devine prima companie cripto inclusa in S&P 500: un moment istoric pentru industria activelor digitale
Guvernul are ca obiectiv sa termine renegocierea PNRR-ului pana la finalul lunii mai, fix dupa alegeri
Statul continua sa faca concurenta bancilor! Lanseaza noi titluri de stat la dobanzi foarte avantajoase in comparatie cu depozitele bancare
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a strainilor ca lucratori stagiari sau sezionieri - reglementari cheie
[MODEL] Fisa de post pentru agent dezinfectie, deratizare, dezinsectie
CNPP: Numarul pensionarilor, in crestere. La ce valoare a ajuns pensia medie, in Romania?
Cheltuieli nedeductibile: Exemplu de calcul pentru contabili
Proceduri contabile: Cum se intocmeste procedura privind controlul financiar de gestiune
Furnizor platitor de TVA in regim normal: Ce coduri de taxa utilizam in raportarea SAF-T?
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea
Te-ar putea interesa si