Dobanzi mai mari pentru romanii care-si tin banii in banci: castigi, dar nu prea, cu o inflatie de 16 la suta
depozite in leidepozite bancaredobanda depozit bancardepozit la termen
Marile banci prezente pe piata de profil din Romania au tot majorat dobanzile la depozite, pe masura ce inflatia s-a dovedit mai agresiva si persistenta decat indicau asteptarile initiale.
Cea mai recenta decizie de acest fel vine din partea BCR. Banca tocmai a anuntat ca a majorat dobanzile platite persoanelor fizice care isi tin banii in depozite. Dobanda e si mai avantajoasa daca oamenii aleg sa-si incaseze salariul intr-un cont deschis aici.
Concret, dobanzile pentru depozitele la termen in lei pentru persoane fizice au fost majorate pana la 8%.
Noile dobanzi la depozitele BCR in lei pentru persoane fizice sunt urmatoarele:
-
depozit pe 3 luni – 6,80% (pentru clientii care incaseaza venitul la BCR) si 5,80% (pentru clientii care nu incaseaza venitul in cont BCR);
-
depozit pe 6 luni – 7,20% (pentru clientii care incaseaza venitul la BCR) si 6,20% (pentru clientii care nu incaseaza venitul in cont BCR);
-
depozit pe 12 luni – 8% (pentru clientii care incaseaza venitul la BCR) si 7% (pentru clientii care nu incaseaza venitul in cont BCR);
-
depozit Maxiplus 24 luni: 8% (pentru clientii care incaseaza venitul la BCR) si 7% (pentru clientii care nu incaseaza venitul in cont BCR).
"Oferta se aplica atat depozitelor nou deschise, cat si celor care se prelungesc manual sau automat la scadenta", explica reprezentantii bancii.
Reprezentantii bancii mai anunta ca institutia a crescut, de asemenea, dobanda la contul de economii Maxicont in lei, de la 1,50% la 2%, si a reintrodus in oferta depozitele la termen in euro si dolari americani cu maturitati la 3, 6 sau 12 luni, cu o dobanda unica de 0,25% indiferent de perioada, precum si contul de economii Maxicont in lei si dolari cu dobanda de 0.10%. Toate produsele de economisire BCR pot fi deschise online, in George, sau fizic in unitatile bancii.
Inflatia "inghite" pe nemestecate dobanzile platite de banci
Institutul National de Statistica ne indica faptul ca, in luna septembrie 2022, rata anuala a inflatiei in Romania a ajuns la 15,3%, iar analistii spun ca de-abia prin octombrie 2023 aceasta va scadea sub 10%. Prin urmare, in acest moment si-n urmatorul an, banii ni se vor devaloriza considerabil, chiar si la un randament de 8% sa zicem la depozitele bancare.
Cu toate acestea, trebuie sa admitem faptul ca o dobanda de 8% este mai buna decat nimic. Exista si romani care isi tin economiile "la saltea", iar in cazul lor inflatia face cu adevarat ravagii, devalorizandu-le puternic economiile.
Foto: pixabay.com