E panica pe pietele financiare: s-a aprins beculetul rosu. Inflatia si recesiunea baga spaima in investitori
pietele financiareinvestitoriinflatierecesiune
In timp ce ne face gaura in portofele, inflatia persistenta ii sperie si pe investitori, acestia temandu-se de o majorare mai dura a dobanzii de referinta de catre Fed-ul american la sedinta sa de maine si de inceputul unei recesiuni. Rezultatul a fost ca S&P 500 a ajuns la o corectie de peste 20% in acest an, impingandu-l in ceea ce investitorii considera teritoriul unei piete “bear”, conform unei analize eToro.
Din 1946 pana in prezent, statisticile arata ca pietele in scadere de tip “bear” din SUA dureaza in medie aproximativ un an. Scaderea medie a pietei a fost de aproximativ 29%, dar am asistat la scaderi de peste 48% in 1973 si 2000, cu cea mai mare scadere de 56,8% in 2007. Cea mai recenta scadere a fost de 33,9% in 2020 si a durat doar o luna. Piata americana a inregistrat un maxim al S&P 500 in acest an pe 3 ianuarie, la 4796,56, si a scazut ieri la 3749,63, ceea ce reprezinta o cadere de 21,8% fata de maximul sau.
In contextul situatiei economice globale si datele economice din Romania prezinta cateva cifre ingrijoratoare. Productia industriala a scazut cu aproape 7% fata de anul trecut, cu o scadere de 3,1% doar in primele patru luni ale acestui an. Inflatia creste si ea. Cele mai recente date pentru luna mai arata o cifra anuala a inflatiei in crestere la 14,5%, de la 13,76% cu o luna inainte. Cele mai mari cresteri de preturi in luna mai au fost aduse de cartofi, cu o crestere de aproape 19% fata de luna precedenta, si de uleiul de gatit, cu o crestere de 6%. Preturile la alimente au crescut cu 1,73%, iar preturile la marfurile nealimentare au crescut cu 1% fata de aprilie. Desi au fost un factor puternic de inflatie in ultimele luni - preturile la energie au crescut cu peste 41% de la an la an - in luna mai acestea au inregistrat doar o crestere marginala de 0,18%, in timp ce energia electrica a inregistrat o usoara scadere de 0,3%. Preturile la combustibili, inclusiv la benzina si motorina, au continuat sa creasca, cu 3% fata de aprilie.
Preturile internationale ale petrolului sunt in continuare in crestere, reusind sa ignore perspectivele de scadere a cererii, existand o oferta mai restransa dupa sanctiunile impuse Rusiei in urma conflictului din Ucraina. In plus, productia libiana a scazut la jumatate din cauza grupurilor armate care au fortat inchiderea porturilor si a instalatiilor pentru a schimba regimul, ducand la temeri ca actualele capacitati de productie nu sunt suficiente pentru a satisface cererea. Pretul petrolului de tip Brent se situeaza la peste 122 de dolari pe baril, dar previziunile recente il vad la 140 de dolari si chiar 175 de dolari in viitorul apropiat. Cu toate acestea, contractele futures coteaza preturile in septembrie la aproximativ 119 USD, sub valorile actuale, urmand ca preturile sa scada sub 100 USD in decembrie 2023, ceea ce va pune si mai multa presiune asupra productiei si preturilor actuale.
Inflatia anuala din SUA a fost de 8,6% in luna mai - cea mai mare crestere anuala din decembrie 1981
Principalii factori determinanti pentru inflatie au fost combustibilii pentru incalzire, benzina si alimentele. O alta ingrijorare vine din partea pietei fortei de munca care este limitata, a salariilor in crestere, care pot alimenta spirala inflatiei.
Potrivit unui studiu, cresterile salariale medii bugetate in 2022 au ajuns la 5,2%, fata de 4,5% anul trecut, in SUA. Este probabil ca piata restransa a fortei de munca sa continue dat fiind ca 40% dintre angajatorii din SUA spun ca vor face angajari in mod agresiv in 2022, in timp ce 46% intentioneaza sa faca angajari intr-un ritm normal, doar 13% fiind foarte selectivi iar 1% inghetand angajarile.
Randamentul obligatiunilor americane pe 10 ani a crescut la peste 3,2%, pe fondul perspectivelor de crestere a inflatiei si a ratelor dobanzilor. Acest lucru reduce valoarea viitoare a fluxurilor de numerar corporative, afectand in special sectorul tehnologic. In asteptarea deciziei Fed privind dobanda cheie, economistii de la JPMorgan Chase & Co, Goldman Sachs Group Inc. si Nomura Holdings Inc. s-au alaturat luni colegilor lor de la Barclays si Jefferies estimand miercuri o majorare de 75 de puncte de baza, ceea ce ar fi cea mai mare crestere din 1994 incoace.
Desi toate cele de mai sus indica o crestere a riscurilor de recesiune, acest lucru nu este inevitabil.
Cresterea economica globala a fost rezilienta, consumatorii au economii semnificative, iar companiile au inregistrat o crestere puternica a profiturilor. Dar aceste elemente nu sunt insurmontabile, iar cu cat inflatia ramane mai mult timp la un nivel ridicat, cu atat mai mare este riscul unei recesiuni.
Explicatiile ne-au fost oferite de analistul eToro, Bogdan Maioreanu.
Foto: pixabay