Contextul actual al crizei provocate de pandemia de coronavirus care a cuprins si tara noastra la inceputul acestei primaveri este unul dificil pentru multe sectoare de activitate, sistemul bancar din Romania confruntandu-se, de asemenea, cu o perioada tulbure la ora actuala. Banca Nationala a Romaniei a atras atentia la inceputul acestei saptamani ca sistemul bancar se confrunta cu cateva efecte negative semnificative ale pandemiei, printre acestea numarandu-se scaderea valorii de piata a bancilor comerciale, scaderea profitabilitatii si a volumelor activelor sau diminuarea valorii portofoliilor de titluri de stat detinute de banci.
Unul dintre principalele efecte ale pandemiei de coronavirus care poate fi remarcat atunci cand vorbim despre sistemul bancar din Romania este acela al scaderii valorii de piata a bancilor comerciale la nivele similare celor de dupa criza economica globala din 2007 - 2008. Spre exemplu, la acea vreme, capitalizarea de piata a BRD scazuse cu nu mai putin de 30%, in timp ce in cazul Bancii Transilvania fusese raportata o scadere de 38%.
Specialistii Bancii Nationale sustin ca aparitia pandemiei COVID-19 a condus la identificarea unui nou risc sistemic provenind din capacitatea redusa a institutiilor de credit de a contribui la relansarea economica pe fondul capacitatii reduse de a sustine intermedierea financiara. Totodata, analistii BNR aduc in discutie si alte efecte care vor da batai de cap sistemului bancar in perioada urmatoare, printre acestea numarandu-se scaderea profitabilitatii si diminuarea valorii de piata a portofoliului de titluri de stat detinute de institutiile de credit.
Despre digitalizare s-a vorbit din ce in ce mai des in ultima perioada, inclusiv in sistemul bancar din tara noastra. Pandemia de coronavirus a dus la o intensificare a digitalizarii in sistemul bancar, ceea ce aduce cu sine si anumite vulnerabilitati din perspectiva riscului operational. Spre exemplu, analistii BNR sustin ca in perioada urmatoare riscurile atacurilor cibernetice vor fi ceva mai ridicate. Totodata, acestia mai atrag atentia asupra faptului ca dependenta institutiilor de credit de furnizorii de servicii conexe va persista.
Perspectivele economice nefavorabile de la aceasta ora afecteaza capacitatea de rambursare a datoriilor debitorilor, mai ales in cazul celor mai vulnerabile sectoare de activitate la socul generat de pandemia COVID-19. In aceste conditii, riscul de credit poate fi important in contextul in care expunerea sectorului bancar fata de sectoarele economice cele mai vulnerabile la acest soc reprezinta 20%. In schimb, expunerea creste pana la nu mai putin de 65% in cazul in care sunt luate in calcul si sectoarele economice care vor resimti efectele negative la un nivel mediu.
Banca Nationala sustine totodata ca abilitatea sectorului bancar de a genera profit poate fi influentata semnificativ de perspectivele de inrautatire a conditiilor macroeconomice. In aceste conditii, se asteapta o reducere a veniturilor operationale, dar si o crestere a costului riscului. Mai mult decat atat, rigiditatea mai mare a cheltuielilor operationale va influenta negativ, cel putin pe termen scurt, eficienta operationala si profitabilitatea institutiilor de credit.
Nici ultima reevaluare din luna aprilie a principalelor agentii de rating nu ajuta prea mult sistemul bancar din tara noastra in contextul actual, perspectiva rating-ului suveran al datoriei pe termen lung fiind reevaluata de la stabil la negativ. In aceste conditii, vorbim despre o crestere a costurilor de finantare ale statului, in aceeasi situatie regasindu-se inevitabil si institutiile de credit. Astfel, scaderile de rating pot diminua valoarea de piata a portofoliului de titluri de stat detinut de fiecare banca.
Ultimele NOUTATI
Alte sute de milioane de euro intra in conturile mediului privat romanesc: Marea schema de ajutor a primit unda verde de la UE, cine primeste banii
Agentiile de rating dau tonul marii crize din Ucraina: razboiul a bagat tara in DEFAULT, ucrainenii sunt, oficial, in incapacitate de plata
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Partenerii nostri
OG 16/2022 - accize. Finantele au publicat regulile pentru punerea in aplicare a noilor prevederi
Supraimpozitarea contractelor part-time. Angajatii vor trebui sa depuna declaratii in fiecare luna
Fiscul a facut noi controale pe raza Complexului Comercial Dragonul Rosu
Romanii pot investi in titluri de stat Tezaur cu dobanda anuala de 8,25%
Schimbari pentru transportatorii rutieri: Atributii extinse pentru inspectorii din cadrul I.S.C.T.R.
Te-ar putea interesa si
Tara europeana bogata, care impune TAXA SUPLIMENTARA PE GAZ. Familiile ar putea plati si 600 de euro in plus, pe an
Cresc salariile tututor angajatilor romani. In 2023, salariul mediu net sare bine de 4.000 de lei. Cand va ajunge la 5.000, oficial