EURO peste pragul de 5 LEI: momentul e mai aproape decat ne-am dori
curs valutarpreviziuni economice
Trecerea monedei europene de pragul de 5 lei e, probabil, unul dintre cosmarurile cele mai mari ale romanilor care au de platit credite in euro sau care achita, lunar, chirii, raportate la aceeasi valoare. De asemenea, nici guvernantii nu au motive sa-si doreasca aceasta evolutie la cursul valutar, deoarece Romania e dependenta de importuri, iar 5 lei pentru un euro echivaleaza cu scumpiri in lant. Totusi, iminentul se va produce, cat de curand.
Cele mai recente previziuni economice, realizate de Erste Group, austriecii care detin BCR, ne spun ca putem sta linistiti in 2021, referitor la evolutiile
cursului valutar.
Euro va incheia anul periculos de aproape de pragul de 5 lei, dar va ramane, cuminte, la finele lunii decembrie, la un nivel de 4,98 lei.
Euro sparge pragul psihologic in 2022
Potrivit estimarilor analistilor economici, iminentul se va produce anul viitor, mai exact, in al doilea trimestru. Atunci ne putem astepta la curs valutar de 5,03 lei/euro.
Lunile ce vor urma vor marca noi cresteri ale monedei europene, in raport cu leul nostru. Prin urmare, pentru finalul anului 2022 se contureaza scenariul unui curs valutar de 5,05 lei/euro.
Economistii nu s-au oprit in analiza lor doar la evolutiile monedei europene, ci au facut estimari si mai generaliste, cum ar fi, de exemplu, cresterile economice inregistrate de statele Europei Centrale si de Est.
Conform acestora, 2022 ne va aduce o crestere economica puternica, dar mai slaba in raport cu evolutiile de anul acesta, care au fost spectaculoase, dupa lockdown-uri.
"In general, ne asteptam ca tarile din Europa Centrala si de Est (n.red. inclusiv Romania) sa marcheze o crestere economica robusta de 5,7% in acest an, urmata de o alta crestere puternica de 5% in 2022. De asemenea, nici nu ar mai trebui mentionat faptul ca riscurile legate de COVID-19 si problemele din lanturile de aprovizionare raman", spun analistii Erste.
Ce se va intampla cu inflatia in 2022
Inflatia ar trebui sa inceapa sa se reduca anul viitor, dar pot fi asteptate scaderi mai substantiale doar din T2 2022, datorita efectului de baza. In orice caz, rata medie a inflatiei in Europa Centrala si de Est urmeaza sa scada cu doar 0,5 puncte procentuale anul viitor, comparativ cu anul acesta, iar pentru multe tari se preconizeaza ca va ramane peste tinta pentru intregul an, explica Fritz Mostbock, Head of Research in cadrul Erste Group.
"Inflatia ar trebui sa inceapa sa se reduca anul viitor, dar pot fi asteptate scaderi mai substantiale doar din T2 2022, datorita efectului de baza. In orice caz, rata medie a inflatiei in Europa Centrala si de Est urmeaza sa scada cu doar 0,5 puncte procentuale anul viitor, comparativ cu anul acesta, iar pentru multe tari se preconizeaza ca va ramane peste tinta pentru intregul an", mai spune Mostbock.
Referitor la inflatia din Romania, va amintim ca aceasta a sarit la 6,3% in luna septembrie 2021, de la 5,3% in august.
"Presiunea ascendenta asupra preturilor energiei asupra inflatiei generale din zona euro va ramane in vigoare in urmatoarele luni. Pentru 2021, ne asteptam la o inflatie generala de 2,2% si pentru 2022 o scadere usoara pana la 1,8%", mai spun specialistii.
2022 nu ne va scapa de problemele de pe lanturile de aprovizionare. "In multe tari, productia economica nu a atins inca nivelurile de dinainte de criza. Cu toate acestea, ratele inflatiei au crescut substantial in acest an de la nivelurile scazute de anul trecut. Acest lucru se datoreaza unor factori speciali, a efectului de baza si unei cresteri drastice a preturilor la energie. Blocajele din lanturile de aprovizionare cauzate de redeschiderea economiei este un alt element care pune presiune pe preturi. Desi ne asteptam ca aceste efecte sa fie de natura temporara, blocajele in aprovizionare aprovizionarii pot alimenta riscul unor cresteri mai substantiale a preturilor", a mai declarat Mostbock.