Explicatiile specialistilor. De ce nu vom scapa de dobanzile mari la banci pana la finele lui 2023, cel putin
rate la bancadobanzi mariirccrobor
Romanii si firmele care trebuie sa ramburseze credite in lei cu dobanda variabila catre banci au resimtit din plin socul dat de bancile centrale, in speta de BNR, care au decis majorarea dobanzii pe politica monetara si inasprirea conditiilor de creditare. Dobanzile practicate de bancile comerciale au crescut, scumpind semnificativ ratele lunare. Cand se va termina calvarul?
Desi pe piata dobanzilor se resimte o usoara temperare a situatiei, suntem departe de ideal. IRCC - indicele care a inlocuit ROBOR din luna mai a anului 2019 - a inregistrat o scadere modesta, de la 5,98%, la 5,94%. Asta reduce putin presiunea de pe umerii debitorilor, insa dobanzile se mentin extrem de piperate, iar bancile tin in continuare cu dintii de conditiile mai dure in care accepta sa ofere finantare, atat pentru societati, cat si pentru populatie.
Cel putin pana la finele acestui an nu vom scapa de dobanzile piperate catre banci - cred expertii
De-abia cand Banca Nationala va decide sa mai relaxeze politica monetara si sa scada dobanda, am putea resimti o usurare si din partea
bancilor comerciale de pe piata de profil autohtona, sunt de parere analistii.
"In acest moment este lichiditate in piata, adica sunt bani in banci, iar bancile nu prea mai au cui sa dea credite noi, la aceste dobanzi mari. De aceea, bancile nu sunt dispuse sa se imprumute de pe piata interbancara (de la alte banci), la dobanzi mai ridicate decat dobanda de depozit la BNR, de 6%. Iar aceste dobanzi, cu care se imprumuta bancile intre ele pe piata interbancara, formeaza ROBOR/IRCC. De aceea spun ca ROBOR si IRCC vor ramane in jur de 6% atat timp cat BNR pastreaza dobanda de politica monetara la 7% si daca se pastreaza lichiditatea in piata (...)
Fiindca, daca se relanseaza creditarea si bancile vor incepe sa aiba mai multa nevoie de bani, vor fi dispuse sa se imprumute mai scump si intre ele (si atunci cresc si ROBOR, IRCC), sau sa atraga bani mai scump de la populatie si firme (oferind dobanzi mai generoase la depozite)", conform specialistilor
FinZoom.ro.
Foto: freepik.com