Incep executarile silite pentru romanii care si-au amanat ratele la banci
executare silitaneplata rate creditecredite neperformante
Asa cum era lesne de prevazut, amanarea platii ratelor bancare a fost un cadou otravit, o intarziere a unui dezastru. Dupa trecerea starii de urgenta declarata oficial, a venit starea de urgenta in buzunarele celor care s-au imprumutat si nu au mai putut plati ratele la credite.
Potrivit datelor BNR, in Romania, 158.901 de persoane fizice au restante la credite, ponderea lor fiind de 2,55%. Totalul creditelor se ridica la aproximativ 3,9 miliarde de lei, din care creditele ipotecare insumeaza peste 70 de miliarde de lei.
In timpul pandemiei, multi dintre cei care acum nu-si mai pot plati datoriile si-au pierdut locul de munca sau au afaceri care au suferit pierderi considerabile cauzate de restrictii.
Executorii judecatoresti din Iasi se plang ca dosarele de executare silita se acumuleaza, iar bancile vor sa incheie totul cat mai repede.
Cele mai multe credite au rate de 500-1.200 de lei
"Oamenii nu au mai achitat ratele. Dupa ce le-au amanat cateva luni, nu au mai avut cu ce sa plateasca creditele. Nu au mai reusit sa faca fata din cauza scumpirilor din acest an. S-au adunat prea multe cheltuieli si nu mai au de unde sa plateasca.
Cele mai multe credite sunt de nevoi personale, cu rate intre 500 si 1.200 de lei, pe luna", potrivit lui Bogdan Tufeanu, executor judecatoresc, citat de
Adevarul.
Aproximativ 1.200 din 1.700 de dosare sunt pentru neplata ratelor bancare, iar creditele au valori intre 10.000 si 25.000 de lei.
Adrian Cuculis, expert specilizat in credite si executari silite, aminteste ca oamenii isi pot renegocia creditele si ca au drepturi prevazute de lege care le permit sa-si salveze casele, bunurile de la executarea silita.
Expertul ii sfatuieste sa apeleze la specialisti, sa solicite asistenta juridica pentru ca, pentru multi dintre cei aflati in dificultate, fiecare zi de intarziere se va conta in gradul de risc.
In septembrie 2021, valoarea totala a creditelor restante in valuta ale populatiei si firmelor s-a majorat cu 6,12%, echivaland cu 1,507 miliarde de lei, conform datelor BNR, dar valoarea totala a creditelor restante in lei ale populatiei si firmelor era de 4,554 miliarde, in scadere cu 0,51%, in comparatie cu august.
Totalul creditelor in lei insuma 225,467 miliarde, in crestere cu 2,07% fata de august 2021. Din total, 87,396 miliarde de lei erau imprumuturi ale firmelor si 133,785 miliarde credite contractate de persoanele fizice.
Totalul creditelor in monede straine echivala cu 92,358 miliarde de lei, mai mare cu 0,38%, in raport cu august 2021. Din total, 55,53 miliarde de lei erau credite contractate de agentii economici si 28,87 miliarde de lei credite luate de populatie.
Foto: pexels.com