Impacari nepretuite intre clienti si banci. Institutiile de credit si-au scutit clientii sa plateasca 1,24 milioane de euro

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Impacari nepretuite intre clienti si banci. Institutiile de credit si-au scutit clientii sa plateasca 1,24 milioane de euro
Impacari nepretuite intre clienti si banci. Institutiile de credit si-au scutit clientii sa plateasca 1,24 milioane de euro
de Vlad Strunescu la 01 Nov. 2021
Urmareste-ne pe Google News
rezultate csalbimpacari csalbintelegeri clienti bancistergere datorii csalb

Situatiile din care au de castigat toate partile implicate, acele win-win situations, nu se intampla doar cand vine vorba despre investitii, ci si cand o institutie aflata pe o pozitie de forta se umanizeaza si da dovada de intelegere fata de unii dintre clientii sai. Este cazul tot mai multor banci, care isi rezolva pe cale amiabila, diferendele cu debitorii persoane fizice.


In primele noua luni din 2021, nu mai putin de 445 clienti ai unor banci au parcurs intregul proces de conciliere (depunere cerere, negociere, hotarare finala acceptata de ambele parti) sau au ajuns la o intelegere amiabila direct cu bancile sau institutiile financiare nebancare (IFN), dupa ce au apelat la Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB). 

Citeste si: Romanii strang cureaua: cati bani economisesc, de fapt, si unde ii pastreaza: la saltea sau la banca?

 
Beneficiile rezultate din negocierea consumatorilor cu bancile au ajuns la 1,24 milioane de euro, iar valoarea totala a beneficiilor in cei cinci ani de activitate operationala ai CSALB este de 5,25 milioane de euro. 
 

O banca a sters o datorie de 44.330 de franci elvetieni

Un exemplu edificator de intelegere este cel al unei familii din Rosiorii de Vede, judetul Teleorman, careia banca i-a sters o datorie de 44.330 de franci elvetieni. Datoria fusese acumulata ca urmare a unui imprumut imobiliar contractat in 2007, pentru un apartament cu trei camere. 
 
Ratele au fost platite la zi cat timp sotul codebitoarei, de profesie asistenta medicala, a fost in viata. Dupa decesul acestuia, vaduva a  facut cerere la CSALB solicitand macar o reducere a ratei lunare, deoarece copilul cel mare incepea facultatea si aceasta nu putea face fata cheltuielilor. 
 
Peste jumatate din salariul de asistenta medicala reprezenta rata la banca, ultima platita fiind de 294 de franci elvetieni. 
 
Vestea stergerii datoriei a fost primita in timp ce domna asistenta medicala era in timpul programului de vaccinare. Ea povesteste ca, de la depunerea cererii si pana cand a convenit cu banca solutia propusa de conciliator au trecut mai putin de doua luni.
 

Mai multe impacari intre banci si clienti

Desi, anul acesta, numarul cererilor adresate bancilor a scazut, eficienta a crescut, astfel incat nu mai putin din 90% dintre cereri s-au incheiat cu impacarea partilor.
 
"Observam, dupa primele noua luni ale anului, o disponibilitate mai mare a consumatorilor si a bancilor de a ajunge la un compromis. 90% dintre negocierile derulate anul acesta in cadrul CSALB s-au incheiat prin impacarea partilor. 
 
In trei trimestre, am avut doar doua situatii in care una dintre parti s-a retras din negociere, fata de 21 de situatii de acest fel in perioada similara a anului trecut. 

Citeste si: Vesti proaste pentru cine vrea sa ia credite imobiliare: avansul poate creste chiar si la 50%
 
Desi numarul cererilor acceptate spre negociere este cu aproximativ 10% mai mic decat in 2020, valoarea mare a beneficiilor si procentul ridicat al impacarilor arata o intelegere mai profunda a mecanismelor de conciliere, atat din partea bancilor, dar mai ales din partea consumatorilor, despre care putem spune ca sunt mai centrati pe rezultat, mai pragmatici decat in trecut. 
 
Aceasta atitudine poate veni si din dorinta consumatorilor care se confrunta cu probleme financiare de a gasi rapid o rezolvare pentru dificultatile lor actuale. Incertitudinile privind evolutia pandemiei, efectele acesteia asupra economiei, cresterea dobanzilor, cresterea puternica a preturilor la energie electrica, la gaz si la carburanti, pun presiune pe capacitatea de rambursare a imprumuturilor bancare. 
 
In acest context, exista posibilitatea cresterii ratei creditelor neperformante, motiv pentru care consumatorii trebuie sa fie foarte precauti pentru a nu inregistra restante. 
 
Recomandarea noastra pentru consumatori este sa se adreseze bancii daca au dificultati in achitarea ratelor, dar sa nu depaseasca 90 de zile de intarziere, situatie in care intregul credit devine scadent. Iar daca nu reusesc sa ajunga la o intelegere cu creditorul, intotdeauna ramane si alternativa solutionarii amiabile in cadrul CSALB", a explicat Alexandru Paunescu, membru al Colegiului de Coordonare al CSALB.
 
In primele noua luni ale anului in curs, consumatorii au trimis 1.837 de cereri de negociere (o medie de 47 de cereri pe saptamana), dintre care 1.152 adresate bancilor si 685 IFN-urilor.
 
Se observa o crestere a numarului de cereri adresate IFN-urilor, ponderea acestor cereri fiind de 37% din total, fata de 24% in aceeasi perioada a anului trecut. 
 
Din pacate, aproximativ 80% dintre cererile adresate IFN-urilor vizeaza stergerea inregistrarilor din Biroul de Credit, solicitari care nu pot face obiectul unei negocieri, in proportie covarsitoare fiind clasate ca urmare a refuzului comerciantilor de a intra in procedurile de negociere.
 
Pe de alta parte, numarul de cereri adresate bancilor a scazut, in primele trei trimestre ale acestui an, fata de perioada similara din 2020. Astfel, de la 1.557 cereri, in primele 9 luni din 2020, s-a ajuns la 1.152 cereri, in primele 9 luni ale acestui an.
 

Bancile claseaza mai putine cereri

Evolutia ultimilor ani indica o scadere semnificativa a numarului de cereri inregistrate la CSALB si pentru care bancile si-au exprimat refuzul de a intra intr-o procedura de negociere: de la 80%, in 2016, la 45%, in 2018, si 28%, in 2020. 
 
In primele noua luni din 2021, procentul cererilor clasate ca urmare a refuzului nejustificat al bancilor a scazut la 17% din totalul cererilor trimise, iar recomandarea CSALB catre banci si IFN-uri este ca procentul de clasare sa se mentina sub 20% pana la finele anului. 
 
Potrivit CSALB, este un obiectiv realizabil, cu atat mai mult cu cat sunt deja banci mari in cazul carora rata de respingere a cererilor, fara un motiv intemeiat, este de sub 10% ori chiar sub 5%.
 
Situatia in cazul IFN-urilor este diferita. Din 685 de cereri, doar 5 au fost acceptate spre negociere, iar alte 21 de solicitari au fost solutionate direct intre consumator si comerciant, dupa sesizarea CSALB, dar fara a mai trece prin procesul de conciliere.
 

CSALB, prima optiune

In urma unui studiu de piata iSense Solutions - Back to the Future (studiu care nu a fost comandat de CSALB), doar 18% dintre intervievati au raspuns ca au probleme in relatia cu bancile, iar 82% spun ca nu intampina neintelegeri. 
 
Pentru cei care au nemultumiri, rezolvarea amiabila este prima alternativa la care ar apela.
 
Cei mai dispusi la negociere sunt consumatorii din regiunea Sud-Vest Oltenia (59% ar alege calea amiabila), urmati de cei din Bucuresti-Ilfov (45% ar alege in primul rand serviciile CSALB). 
 
Studiul a fost facut in luna septembrie 2021 pe 504 respondenti si a permis variante multiple de raspuns.
 
CSALB este o entitate infiintata ca urmare a unei Directive europene si intermediaza gratuit si in mai putin de trei luni negocierea dintre consumatori si banci sau IFN-uri pentru contractele aflate in derulare. Consumatorii din orice judet al tarii pot trimite cereri catre CSALB, completand un formular online direct pe site-ul institutiei. 

Citeste si: Potential de crestere imens pentru cardurile de credit: numai 3 din 10 romani au un astfel de produs
 
Daca banca accepta intrarea in procedura de conciliere/negociere este desemnat un conciliator. CSALB colaboreaza cu 19 conciliatori, dintre cei mai buni specialisti in Drept, cu expertiza in domeniul financiar-bancar. Totul se rezolva amiabil, iar intelegerea partilor are puterea unei hotarari in instanta.
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

De ce Vitamina C Lipozomala este mai eficienta decat cea traditionala?
Life Style

De ce Vitamina C Lipozomala este mai eficienta decat cea traditionala?

today24 Apr. 2024
Masinile Tesla se ieftinesc, din 2025: concurenta cu Dacia Duster la pret
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Masinile Tesla se ieftinesc, din 2025: concurenta cu Dacia Duster la pret

today24 Apr. 2024
Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni
Afla...

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni

today24 Apr. 2024
Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza
Business

Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza

today24 Apr. 2024
Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii
Imobiliare

Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii

today24 Apr. 2024
Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi
Interviurile Manager.ro

Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi

today24 Apr. 2024
Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine
Life Style

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine

today23 Apr. 2024
Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti

today23 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni
Afla...

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni

today24 Apr. 2024
Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza
Business

Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza

today24 Apr. 2024
Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii
Imobiliare

Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii

today24 Apr. 2024
Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi
Interviurile Manager.ro

Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi

today24 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x