Infractiunile cibernetice sunt tot mai dese si in Romania, in ultima vreme fiind facute publice mai multe avertismente in acest sens din partea institutiilor financiare de pe piata romaneasca. Ultimul anunt de acest fel a venit in urma cu cateva zile din partea celor de la ING Bank, care si-a sfatuit clientii sa fie mai atenti cu banii pe care ii au in conturi.
ING Bank le recomanda clientilor sa se fereasca intotdeauna de “persoanele necunoscute care le propun sa transfere bani prin conturile lor”. Reprezentantii bancii olandeze transmit cu aceasta ocazie ca, in cele mai multe cazuri, in spatele acestei cerinte se ascund afaceri ilegale si periculoase.
Astfel, nu numai ca risti sa ramai fara banii pe care ii ai in conturi, insa poti ajunge chiar sa raspunzi si in fata legii. Fara sa iti dai seama, poti deveni foarte usor caraus de bani, cunoscut si sub numele de “money mule”.
Carausul de bani este o persoana, de cele mai multe ori de buna credinta, care transfera prin conturi sale curate sume de bani obtinute in mod ilegal de infractori. Printr-o asemenea practica se pot ascunde foarte usor beneficiarii reali ai banilor si sursa lor de provenienta. Potrivit celor de la ING Bank, in cele mai multe cazuri, banii sunt obtinuti prin fel si fel de infractiuni cibernetice, precum phishing, malware si alte asemenea.
Practica prin banii obtinuti prin fel si fel de afaceri ilegale sunt transferati prin conturi curate de la o persoana la alta este tot mai comuna in ultimii ani, tot mai multe grupari de crima organizata utilizand aceasta tehnica de spalare a banilor. Folosindu-se de aceasta tehnica, urma banilor poate fi pierduta extrem de usor, aceastia ajungand in cele din urma in orice colt al lumii fara niciun fel de probleme.
ING Bank isi avertizeaza acum clientii din Romania cu privire la aceasta metoda folosita de infractori, sustinand ca cei care pica in aceasta capcana si ajung carausi de bani devin practic complici la activitati ilegale. Astfel, oameni de buna credinta pot ajunge sa raspunda in fata legii pentru transferurile de bani facute prin conturile lor!
O campanie pentru prevenirea acestui fenomen a fost demarata la sfarsitul anului trecut la nivel national de Politia Romana, Asociatia Romana a Bancilor si Microsoft. Potrivit avertismentelor emise atunci, procesul de recrutare a carausilor de bani se pot desfasura in mediul online, prin intermediul unor anunturi de angajare postate pe social-media sau trimite prin e-mail. De cele mai multe ori, sunt oferite locuri de munca bine platite sau colaborari profitabile.
Persoanele recrutate sunt instruite mai apoi sa transfere banii primiti in conturile lor catre alte persoane din tara sau din strainatate. In schimbul acestui serviciu, persoanele recrutate sunt rasplatite cu un mic comision.
Citeste si: Cati bani se castiga in sistemul medical PRIVAT din Romania: un medic poate ajunge la 30.000 lei net/luna, cati bani iau asistentii
Ultimele NOUTATI
Stiai ca vocea ta iti poate aduce bani? Cum sa castigi bani din asta in Romania?
Scoateti banii de la saltea si cumparati acum apartamente. Sunt semnale ca urmeaza scumpiri, iar salariile nu vor tine pasul
Guvernul taie TVA-ul in an electoral. Lista produselor care se ieftinesc obligatoriu
3 modalitati prin care un dezvoltator imobiliar poate sa-ti dea teapa cand cumperi o locuinta in faza de proiect
Creditele in euro devin din nou accesibile romanilor. Dobanzile sunt taiate, vesti mari pentru cei cu datorii
Vrei sa renunti la jobul clasic? Afla cum sa iti construiesti o afacere online profitabila!
Partenerii nostri
Transferul angajatilor intr-un alt punct de lucru - ATENTIE la fisa de aptitudini!
Paguba produsa angajatorului. Se pot face retineri salariale in baza deciziei de imputare?
ADEVERINTA privind recunoasterea calificarilor profesionale si formarea profesionala in strainatate
Taxe PFI: Ce impozit si contributii este obligat sa plateasca un medic
Ce amenzi se aplica firmelor care NU au terminale POS
Cand se efectueaza inventarierea: 7 probleme cu care se confrunta firmele in practica
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Te-ar putea interesa si
Guvernul taie TVA-ul in an electoral. Lista produselor care se ieftinesc obligatoriu
3 modalitati prin care un dezvoltator imobiliar poate sa-ti dea teapa cand cumperi o locuinta in faza de proiect