Isarescu a dat cu pumnul in masa: dobanzile raman ridicate, Banca Nationala e de neclintit
dobanzimugur isarescupolitica monetara
Banca Nationala a Romaniei (BNR) tine strans cu dintii de dobanzi, pe care le-a ridicat la un nivel istoric, din dorinta de a combate inflatia agresiva.
In cea mai recenta sedinta, sefii de la BNR au decis sa nu scada dobanda-cheie, asa ca aceasta ramane la piperatul nivel de 7%, care a dus indirect si la scumpirea dobanzilor practicate de bancile comerciale, deci pe care le platesc romanii si firmele care merg sa se imprumute.
Creditele aflate in plata, influentate de ROBOR sau IRCC au crescut cu sute de lei in ultimul an, iar multi romani si-au vazut amenintata stabilitatea economica din cauza exploziei costului ratelor la un nivel pe care nimeni nu l-ar fi putut anticipa, dar la care trebuie sa ne asteptam oricand semnam un contract de finantare cu "dobanda variabila". Poate situatia din prezent va reprezenta o lectie dura pentru adeptii imprumuturilor neasumate pe deplin!
Revenind la momentul actual, dobanzile raman piperate. Putem spera la o scadere a lor de-abia cand BNR va trage in jos dobanda de referinta pe piata monetara, care acum este la 7%, dupa cum spuneam anterior.
"Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei, intrunit in sedinta de astazi, 13 februarie 2024, a hotarat urmatoarele:
mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 7,00 la suta pe an;
mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la suta pe an si a ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 6,00 la suta pe an;
mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit", a transmis BNR.
Dobanzile la banci depind de dobanda-cheie, iar aceasta din urma e legata de evolutia inflatiei
E posibil sa vedem cum scad
dobanzile doar cand inflatia va cobori sub pragul de 8%, considerat a fi cat de cat sigur si mai usor de controlat.
Din pacate, perspectivele inflationiste nu sunt tocmai roz. "Prognoza actualizata reconfirma perspectiva cresterii ratei anuale a inflatiei in debutul anului curent – sub impactul majorarii si introducerii unor taxe si impozite indirecte –, si a reluarii scaderii acesteia ulterior, dar intr-un ritm incetinit comparativ cu 2023 si cu proiectia precedenta. Astfel, dupa ce urca probabil in ianuarie la un nivel vizibil inferior celui previzionat anterior, rata anuala a inflatiei este asteptata sa coboare in decembrie 2024 in apropierea valorii indicate de prognoza precedenta si sa atinga limita de sus a intervalului tintei la finele anului viitor", arata BNR.
Foto: manager.ro