Marii evazionisti moderni - firmele de ridesharing pun pe jar procurorii si ANAF-ul, prejudiciu de peste 1 milion de euro
evaziune fiscalaride sharinganafprejudiciu
Firmele de ride-sharing intra din nou in vizorul anchetatorilor, fiind acuzate de evaziune fiscala in cadrul operatiunii nationale „Jupiter”. Intr-o perioada in care digitalul conteaza din ce in ce mai mult, utoritatile fiscale si judiciare din Romania sunt nevoite sa tina pasul cu metodele tot mai sofisticate de fraudare a bugetului de stat. Trei firme de ride-sharing sunt acum in centrul unui amplu dosar de evaziune fiscala, cu un prejudiciu estimat la peste 1 milion de lei. Este o premiera care readuce in atentie lipsa unui cadru eficient de monitorizare a veniturilor generate de noile forme de mobilitate urbana.
Operatiunea „Jupiter”, coordonata de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov si desfasurata de politistii de Investigare a Criminalitatii Economice, a desfasurat luni dimineata 11 perchezitii domiciliare in judetul Brasov. Vizati au fost reprezentantii a trei companii din domeniul ride-sharing, suspectati ca, in perioada 2020–2023, au omis sa inregistreze in contabilitate toate veniturile obtinute din activitatea comerciala.
Potrivit datelor transmise de IPJ Brasov, firmele respective ar fi utilizat si metode clasice de fraudare: inregistrarea de cheltuieli fictive cu combustibilul pentru flota de autovehicule. Astfel, pe langa veniturile „uitate” intentionat din acte, au fost introduse in contabilitate facturi false, fara acoperire in realitate. In total, prejudiciul adus statului a fost estimat la peste 1.135.000 lei, bani care ar fi trebuit sa ajunga la bugetul public sub forma de taxe si impozite.
Actiunea autoritatilor a implicat si ridicarea mai multor documente, medii de stocare, dar si punerea in executare a unui mandat de aducere pentru o persoana banuita. „Scopul este completarea materialului probator si stabilirea intregii activitati infractionale desfasurate de reprezentantii celor trei persoane juridice”, au transmis anchetatorii. In teren au fost prezenti si politisti criminalisti, precum si luptatori din trupele speciale.
Raportarea veniturilor s-a bazat pana acum pe buna-credinta a operatorilor
Fenomenul
evaziunii fiscale in sectorul ride-sharing nu este unul izolat. Desi aceste companii opereaza legal si sunt reglementate teoretic de legislatia privind transportul alternativ, controalele sunt rare, iar raportarea veniturilor se bazeaza in mare parte pe buna-credinta a operatorilor. In practica, exista suficiente brese care permit manipularea registrelor contabile, mai ales in cazul firmelor care gestioneaza flote mari sau subcontracteaza soferi prin entitati intermediare.
Ancheta deschisa in Brasov este un semnal clar ca autoritatile isi indreapta atentia spre noile modele de business din economie. Evaziunea fiscala nu mai este apanajul comertului traditional sau al firmelor de constructii, ci afecteaza inclusiv zone considerate moderne, digitalizate si transparente. In acest caz, tocmai instrumentele de plata online si activitatea 100% digitala ar fi trebuit sa ajute la o mai buna trasabilitate a veniturilor.