Plan de imprumuturi de 5,8 miliarde lei in iunie: Ministerul Finantelor cauta solutii pentru acoperirea deficitului
ministerul finantelorimprumuturi
In luna iunie 2025, Ministerul Finantelor intentioneaza sa atraga fonduri de peste 5,8 miliarde lei de pe piata interna, printr-o serie de licitatii destinate refinantarii datoriei publice si acoperirii deficitului bugetar. Suma planificata este usor mai mica decat cea din luna precedenta, semnaland o usoara ajustare a strategiei de finantare a statului.
Potrivit prospectului publicat in Monitorul Oficial, Ministerul Finantelor are in plan atragerea a 5,1 miliarde lei prin licitatii de obligatiuni de stat, la care se adauga pana la 705 milioane lei din oferte necompetitive. Aceste imprumuturi sunt esentiale pentru mentinerea echilibrului bugetar si pentru onorarea obligatiilor financiare existente ale statului.
Comparativ cu luna mai, cand erau planificate imprumuturi totale de 6,06 miliarde lei, valoarea din iunie este redusa cu 255 milioane lei. Aceasta ajustare ar putea indica o prognoza de nevoi mai scazute de finantare pe termen scurt sau o reevaluare a ritmului de emitere al datoriei publice.
Calendarul licitatiilor: 12 emisiuni programate in iunie
In prima zi lucratoare a lunii, pe 2 iunie, a fost organizata deja o licitatie pentru certificate de trezorerie cu discont, in valoare de 400 milioane lei, cu scadenta pe 27 mai 2026.
Pe langa aceasta, Ministerul va organiza 11 licitatii pentru obligatiuni de stat de tip benchmark, totalizand 4,7 miliarde lei. Acestea vor fi urmate de sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, in care bancile pot subscrie la 15% din valoarea fiecarei emisiuni, adaugand astfel inca 705 milioane lei la totalul imprumuturilor.
Vor avea loc opt licitatii cu o valoare individuala de 400 milioane lei, in datele de 2, 10, 16, 19 (doua emisiuni), 23, 26 si 30 iunie. Alte trei licitatii vor fi organizate pentru emisiuni de 500 milioane lei, in zilele de 5 si 12 iunie (doua emisiuni).
Context economic si implicatii
Imprumuturile planificate vin intr-un context macroeconomic marcat de presiuni inflationiste moderate si de nevoia sustinerii unor cheltuieli publice semnificative, in special in domeniul investitiilor si al reformelor asumate prin PNRR. De asemenea, evolutiile dobanzilor pe piata interna pot influenta apetitul bancilor comerciale pentru titlurile de stat si, implicit, succesul acestor licitatii.
Ministerul Finantelor continua astfel politica de atragere a fondurilor de pe piata interna, mizand pe stabilitatea sistemului bancar romanesc si pe apetitul investitorilor locali pentru titluri de stat, considerate in continuare instrumente sigure si atractive.
Sursa foto: manager.ro