Locuinte de serviciu pentru zeci de magistrati, inclusiv pensionari, inchiriate la preturi simbolice in centrul Bucurestiului. Ce masuri va lua Ministerul Justitiei
magistratichiriejustitie
Zeci de persoane, printre care fosti sau actuali magistrati, notari si avocati, locuiesc in conditii preferentiale in imobile de serviciu detinute de Ministerul Justitiei. Din 81 de chiriasi, 36 sunt deja pensionari, multi beneficiind de pensii speciale, dar continua sa plateasca chirii intre 60 si 197 de lei lunar, potrivit unei anchete realizate de Europa Libera.
Printre chiriasi se numara inclusiv fosti judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Unii dintre acestia au parasit sistemul judiciar de mai bine de un deceniu, dar au ramas in locuintele de serviciu primite pe vremea cand activau in sistem, pastrand aceleasi conditii avantajoase, in ciuda faptului ca detin alte proprietati, inclusiv in judetul Ilfov, conform declaratiilor de avere.
In timp ce Ministerul Justitiei, in calitate de proprietar, incaseaza de la acesti chiriasi echivalentul a doua pachete de tigari – intre 60 si 200 de lei – pentru o garsoniera sau un apartament din centrul Capitalei, institutia plateste chirii subventionate din bani publici intre 400 si 600 de euro pentru angajatii care nu beneficiaza de astfel de locuinte si inchiriaza pe piata libera.
Cat platesc chiriasii Ministerului Justitiei pentru locuintele de serviciu
Potrivit datelor oficiale obtinute de
romania.europalibera.org, cele mai frecvente sume platite cu titlu de „chirii locuinta de serviciu” sunt urmatoarele:
-
15 persoane platesc chiria maxima de 197 de lei
-
13 persoane achita 194 de lei
-
12 persoane locuiesc in imobile pentru suma minima de 60 de lei pe luna.
Veniturile obtinute din aceste chirii modeste sunt folosite pentru intretinerea fondului locativ si, in parte, pentru achizitionarea de noi locuinte.
Conform unui raport din 2012, Ministerul Justitiei avea 89 de locuinte de serviciu, din care 20 erau proprietatea directa a institutiei, iar 69 erau ale statului, construite din venituri bugetare prin asociere cu Primaria Municipiului Bucuresti.
Potrivit prevederilor HG nr. 310/2007, tariful de baza lunar al chiriei pentru suprafata locuibila este de 0,84 lei/mp, 0,34 lei/mp pentru baie, bucatarie, culoar, iar pentru terase sau boxe 0,19 lei/mp. Garajele, piscinele sau cramele au un pret ceva mai mare, de 1,27 lei/mp.
Valoarea chiriei ar trebui actualizata anual, prin hotarare de guvern, pana la data de 31 ianuarie, dupa cum prevedea documentul semnat de premierul de atunci, Calin Popescu Tariceanu. Dar, dupa aproape 19 ani si 22 de guverne, nicio actualizare nu a fost facuta, desi preturile chiriilor, cumpararea, intretinerea sau achizitionarea unei locuinte au crescut subtantial, mai arata sursa citata.
Cum au ramas pensionarii chiriasi sociali, desi legea a mai fost schimbata
Pentru ca legislatia permite, mai multi angajati din Justitie au ramas chiriasi chiar si dupa ce s-au pensionat, rezulta din datele publice consultate de Europa Libera.
Prin Legea nr. 303/2022, s-a introdus interdictia ca magistratii pensionari sa mai poata beneficia de locuinte de serviciu. Dar, legea nu a avut efect retroactiv. Astfel, chiriasii care aveau deja contracte incheiate nu au fost afectati. Nicio institutie nu a intervenit asupra acestor contracte.
Care este reactia Ministerului Justitiei
Ministerul Justitiei a confirmat, printr-un
comunicat de presa, ca are in administrare un fond locativ destinat asigurarii dreptului la locuinta de serviciu pentru personalul propriu si cel al institutiilor subordonate, fond care include, pe raza municipiului Bucuresti, un numar de 89 de locuinte.
„In ceea ce priveste cuantumul chiriei, constatam faptul ca actul normativ nu a mai fost actualizat din anul 2007. Ministerul Justitiei nu este initiatorul acestui act normativ, insa va aduce la cunostinta initiatorilor (Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Finantelor) necesitatea actualizarii acestor cuantumuri”, se precizeaza in document.