Profit de 2,25 de miliarde de lei pentru bancile romanesti
profit bancinicolae cintezasupraveghere bnr
Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din cadrul Bancii Nationale a Romaniei, a declarat ca, dupa noua luni din acest an, 15 banci din tara noastra au inregistrat pierderi, iar 24 aveau profit.
Cele care sunt pe plus au obtinut un profit de 2,25 miliarde de lei si vor incheia anul pe plus.
Care va fi nivelul acestuia? Depinde de provizioanele pe care bancile va trebui sa le mai constituie in ultimul trimestru al anului.
"Dupa multi ani, a fost o perioada buna pentru banci. Este prima data cand se inregistreaza un profit care, zic eu, ca se mentine si la sfarsitul anului.
Vor mai fi niste provizioane care trebuie inregistrate in trimestrul patru", a explicat Cinteza, citat de Agerpres.
Oficialul a solicitat bancilor date suplimentare cu privire la restructurarile de credite, pentru a vedea daca acestea au fost realizate corect.
"Am o suspiciune: provizioanele pe IFRS au scazut, write-off nu a fost, vanzari de credite nu au fost.
Scaderea de provizioane se regaseste in cresterea profitului, in conditiile in care stocul de credite a cunoscut restructurari si refinantari masive.
E posibil ca presiunea pusa de actionari sa fi determinat bancile sa accepte restructurari pe care, altfel, nu le-ar fi acceptat", a precizat Cinteza.
Potrivit acestuia, in jur de 11% dintre credite, reprezentand 24,9 miliarde de lei, au trecut printr-o restructurare, dar au fost si cazuri cand un credit a fost restructurat de 20 de ori fara sa se incaseze macar dobanda.
In acelasi timp, rata creditelor neperformante a continuat sa se reduca, ajungand la 12,33%, in septembrie, calculata dupa metodologia EBA (Autoritatea Bancara Europena).
Cu toate acestea, rata neperformantelor ramane cea mai mare din Europa, dar si gradul de acoperire cu provizioane este tot cel mai ridicat: 58,05%.
Oficialul BNR a mai spus ca bancile din Romania sunt foarte bine capitalizate, rata fondurilor proprii fiind "incredibil de mare si de neprofitabila pentru banci", respectiv de 18,7%.
Legat de riscurile asupra sistemului bancar romanesc, Cinteza a spus ca cel mai mare ramane cel extern, dat de criza din Grecia, care este departe de a se stinge si, invariabil, afecteaza si bancile cu capital grecesc din Romania, acestea fiind izolate de celelalte banci din sistem.
"A trebuit sa facem trezorerie cu cele patru banci grecesti. Celelalte banci le-au izolat, nejustificat. Solvabilitatea, din punctul de vedere al capitalului de provenienta a bancilor grecesti, este extraordinar de buna.
La 30 septembrie 2015, aceasta era de 18,7% pe sistem, iar bancile grecesti aveau 19,45%, cele austriece 18,25%, cele cu capital frantuzesc 17,15%, iar cele cu capital italian 13,34%.
Am anuntat, in repetate randuri, ca BNR este pregatita sa sustina orice necesar de lichiditate ar avea bancile respective.
Nimeni nu ne-a luat in seama. Toate bancile si-au inchis liniile cu bancile grecesti, refuzau orice contact cu acestea", a explicat seful Directiei de Supraveghere.