ROBOR-ul scade, dar ratele la banci raman scumpe
rate la bancairccrobor
Banca Nationala a Romaniei tocmai a publicat un nou raport privitor la evolutia indicelui ROBOR. Din fericire, asistam la o scadere, acesta ajungand sub pragul de 7%, insa este departe de nivelul de 3,02% din zorii lui 2022.
Conform documentului publicat de BNR, indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila, a scazut joi la 6,93% pe an, de la 6,95% pe an.
De asemenea, ROBOR la 6 luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila, a stagnat la 7,28%, iar ROBOR la 12 luni la 7,64%.
In aceeasi ordine de idei, IRCC - indicele ce a inlocuit ROBOR din luna mai 2019 - este calculat la 5,71%. Amintim ca indicele de referinta pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019 este calculat ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice ale tranzactiilor interbancare din trimestrul III 2022 si este in urcare fata de cel publicat in urma cu trei luni, respectiv 4,06%.
Urmeaza scumpiri pentru romanii care platesc rate influentate de IRCC
Daca in privinta ROBOR vedem o oarecare relaxare, nu acelasi lucru se va intampla in perioada urmatoare si pentru romanii ce au de rambursat credite cu dobanzi influentate de IRCC.
"In acest moment, IRCC este 5,71%, fata de 4,06% in decembrie anul trecut. Pe de alta parte, dupa maximul atins in luna octombrie, de 8,21%, indicele ROBOR la trei luni este in scadere. A ajuns in prezent la 6,95% pe an, iar asta se va traduce in urmatoarea perioada si in rate putin mai mici pentru romanii care au credite in lei.
Vestile sunt mai putin bune pentru romanii care au rate calculate in functie de IRCC, pentru ca noul indice va atinge varful in luna aprilie, spune purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu. El estimeaza ca urmatorul nivel al IRCC va fi de putin peste 6% si spune ca ratele la credite nu vor scadea prea curand. „IRCC-ul este de fapt un ROBOR pe termen scurt cu o intarziere de 6 luni. Va fi probabil la varf la urmatoarea scadenta care incepe pe 1 aprilie, va fi undeva la 6,02, asta nu inseamna ca vor cobori dobanzile rapid la 1% asa cum a fost acum 3 ani. E imposibil, nu ca nu ne dorim”, a declarat dan Suciu, BNR, la
Europa FM.
Foto: pixabay.com